Elfogadta a Mazsihisz meghívását a Holokauszt Emlékközpontba az ózdi alpolgármester

Farkas Péter Barnabás
Farkas Péter Barnabás
Béli Balázs / Alfahír

Az elmúlt nap során körbejárta az internetet egy három éve készült fotó, amelyen Ózd alpolgármestere, Farkas Péter Barnabás egy félreérthető kézmozdulattal szerepel egy lengyelországi múzeumban. Borsod 3-as számú választókerületének előválasztási jelöltje még a fénykép felbukkanása után néhány órával reagált az ATV-nek: elmondta, hogy valóban ő látható a képen, amint egy korabeli utcarészlet-rekonstrukció előtt áll a katowicei Sziléziai Múzeumban. Akkor az ózdi városi delegációval együtt érkeztek múzeumlátogatásra, s állítja, a kéztartása nem náci karlendítés volt. A jobbikos politikus arra is kitért, hogy sohasem vallott és képviselt szélsőséges nézeteket.

Csütörtök délelőtt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) közleményt adott ki, melyben az ellenzéki jelölttől egyértelmű nyilatkozatot vártak, egyúttal egy látogatást is javasoltak számára a fővárosi Holokauszt Dokumentációs Központba. Ma délután erre Farkas a következő válaszközleményt adta:

"A MAZSIHISZ mai sajtóközleménye, amelyben engem látogatásra hív a budapesti Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központba, véleményem szerint példaértékű a magyar közéletben, mivel általában nem ilyen gesztussal szoktak reagálni Magyarországon" 

– kezdte közleményét az ózdi alpolgármester, hozzáfűzve:

"A meghívást megtisztelőnek tartom, és a legnagyobb örömmel elfogadom, és nemcsak annak a sajnálatos ügynek a kapcsán, ami most felkavarta a kedélyeket, hanem mint volt múzeumigazgató is, hiszen a lengyelországi múzeumot is ezért látogattam meg, ahol az ominózus kép készült. Nem kívánok magyarázkodni tovább a szerencsétlen kép kapcsán – ami valóban félreértésre adhat okot – csak a szándékaimról tudok őszintén nyilatkozni: semmilyen bántó, kegyeletsértő, vagy gúnyolódó szándék nem volt bennem."

"Ezért nem esik nehezemre azokat kijelenteni, amelyeket a MAZSIHISZ közleménye kér tőlem, sőt örülök, hogy erre lehetőséget kapok. Ahogy az általam idézett, és valamennyiünk által elfogadott Jobbik Elvi Nyilatkozat deklarálja: „Elutasítjuk a keresztény tanítással és erkölccsel ellentétes gyűlöletkeltést és a szélsőséges politikai eszméket.” Ennek szellemében jelentem ki tehát, hogy nem számítok a szélsőséges eszméket vallók szavazataira, és elutasítok mindennemű kirekesztést faji, vallási, etnikai, társadalmi csoporttal szemben"

– szögezte le Farkas Péter Barnabás, aki végül azt is hozzátette: 

Még egyszer örülök, hogy erre lehetőséget kaptam, és a meghívóim által pontosított időpontban ott leszek a Páva utcai Holokauszt központban.