Greenpeace a Vadászati Kiállításról: Lőttek a természetvédelemnek!

Greenpeace a Vadászati Kiállításról: Lőttek a természetvédelemnek!

Ezzel a felirattal takarták le Az Egy a természettel - Vadászati és Természeti Világkiállítás reklámplakátját Budapesten a Hungária körút és Jurisich Miklós utca sarkán a Greenpeace aktivistái.

A nemzetközi természetvédő szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben a kormány természetvédelmi eseményként hirdeti a kiállítást, annak költségvetése (eddig 17 milliárd forint, de a járulékos, a reklám és az infrastruktúrális költségek miatt már 77 milliárd forint) a többszöröse annak, mint amit egy év alatt az állam valódi természetvédelemre, például a tíz nemzeti park fenntartására költ.

A Greenpeace Magyarország szerint a kormány természetvédelemnek próbálja álcázni a vadászati kiállítást, amit még a vadászati szakma egy része sem támogat. Mint hangsúlyozzák, 2011 óta nincs az országnak környezetvédelmi minisztériuma, és a természetvédelemmel kapcsolatos teendőket az Agrárminisztériumhoz rendelték, amely a Greenpeace szerint rendre figyelmen kívül hagyja a természetvédelem érdekeit.

A vadászati világkiállításra 17 milliárd forintnyi közpénzünket költötte el a kormány - ennyi legalábbis a hivatalosan kommunikált legutolsó összeg. Ez több mint 2,5-szer annyi, mint amennyit idén a kormány az összes nemzeti parkunk fenntartására ad. Ennél abszurdabb szimbóluma nincs is annak, hogy mi zajlik ebben az országban természetvédelem címén

- állítja Rodics Katalin, a Greenpeace természetvédelmi szakértője.

A Greenpeace jelezte, nincsenek ellene a szabályozott vadászatnak, de úgy vélik, hogy a klíma- és ökológiai válság közepén valódi tettekre és nem természetvédelemnek álcázott, milliárdokba kerülő vadászati kiállításra van szükség. 

Azt is részletezik, hogyan jött ki a nemzeti parkok költségvetése: a 2020-as költségvetési törvényben – amely 2021 költségvetését meghatározza –, a 10 magyar nemzeti parki igazgatóságnak együttesen működési kiadásra 5,6 milliárd, bérkiadásra pedig 7,3 milliárd forint van elkülönítve, ám 6 milliárd forintnyi kötelező működési bevételt is előír számukra a törvény.

Ez tehát azt jelenti, hogy 2021-ben 6,9 milliárd forintot költ az állam a 10 magyar nemzeti park fenntartására együttesen (12,9 milliárd mínusz 6)

- magyarázza Facebook oldalán a Greenpeace Magyarország.

Frissítés!

Kovács Zoltán, a kiállítás megvalósításáért felelős kormánybiztos a Facebook odalán jelezte, hogy a Greenpeace-t is meghívták vadászati világkiállításra, de a környezetvédő szervezet nem jelent meg a rendezvényen.

Ehelyett egy meglehetősen gyenge molinós akcióval és egy közlemény megfogalmazásával igyekeznek médiahajhász módon megkeresni kenyerüket

- írta közösségi oldalán az államtitkár.

Kovács Zoltán szerint a vadőrök, vadászok, akik nap, mint nap kint vannak a természetben, naponta többet tesznek a vadvédelemért, mint a Greenpeace egy évben.