Kiskunlacháza csaknem 150 év múltán újra városi rangot kapott

Kiskunlacháza, várossá avatás
Kiskunlacháza Város Facebook-oldala

Mintegy másfél évszázad után Kiskunlacháza ismét városi rangra emelkedett, melyet szombaton ünnepeltek meg különféle zenei, közösségi programokkal. A Duna mentén fekvő nagyközségből hivatalosan szeptember elsején lett ismét város.

A ceremóniáról Kiskunlacháza Város Facebook-oldalán is beszámoltak. 

Mint az MTI írja, a Pest megyei település polgármestere, Répás József történelmi pillanatnak nevezve a várossá avatást kiemelte, 

a helyiek munkája nélkül Kiskunlacháza nem tartana ott, ahol tart. 

Utalt arra is, hogy a település 150 éve már viselhette a városi címet, amit a "történelem fintora" elvett a helyiektől.

Korábban Kiskunlacháza a kunok 1745-ös önmegváltásától (redemptio) kezdve egészen 1872-ig mezőváros volt, ezt a rangot egy közigazgatási átszervezés során vesztette el.

Répás József polgármester (b) mutatja a Gulyás Gergely minisztertől (j) átvett díszoklevelet a Kiskunlacháza várossá avatása alkalmából rendezett ünnepségen a Petőfi Művelődési Központ és Könyvtár előtti téren 2021. szeptember 25-én.
MTI/Bruzák Noémi

Az ünnepség kezdetén Gulyás Gergely kancelláriaminiszter adta át a várossá avatást jelképező oklevelet a polgármesternek. Ez alkalomból Pánczél Károly képviselőtársával és a városvezetővel együtt fát is ültettek a helyi Petőfi Művelődési Központ és Könyvtár előtti téren.

Pánczél Károly országgyűlési képviselő (b), Répás József polgármester (k) és Gulyás Gergely miniszter (j) fát ültet a Kiskunlacháza várossá avatása ünnepségén, 2021. szeptember 25-én
MTI/Bruzák Noémi