Franciaország 120 millió adag vakcinát adományoz a szegény országoknak

Macron
MTI/EPA/AFP pool

Franciaország megduplázza a szegény országoknak adott oltóanyagadagok számát, a program keretében 120 millió adag koronavírus elleni vakcinát adományoz, a dupláját a korábban tervezettnek - ígérte a  francia elnök szombaton.

Emmanuel Macron erről a Global Citizen nevű jótékonysági szervezet párizsi koncertjén sugárzott videoklipben beszélt.    

 "Igazságtalanság az, hogy más kontinenseken nyilvánvalóan le vannak maradva a védőoltások beadásával"

- mondta a politikus, aki nem tagadta a maga és mások felelősségét a kialakult helyzetért. Hozzátette, hogy "Afrikában a lakosság alig 3 százaléka van beoltva - gyorsabban és erősebben kell haladnunk".

Hangsúlyozta, Franciaország elkötelezte magát amellett, hogy megduplázza a védőoltás adagok számát. A korábban felajánlott 60 millióról 120 millió adagra fogja emelni az adományozott vakcinák mennyiségét. Többet szállítanak, mint amennyit eddig az országban előállítottak.

Az Egyesült Államok szerdán bejelentette, hogy megduplázza a Covid-19 vakcina adományait, így a szegény országoknak felajánlott adagok száma meghaladja az 1,1 milliárdot. Közben Joe Biden elnök világossá tette, hogy a világjárványra adott globális válaszlépések élére kíván állni.

"Szükségünk van arra, hogy más magas jövedelmű országok is betartsák ambiciózus ígéreteiket"

- tette hozzá az amerikai elnök.

Az Európai Unió, amellyel az Egyesült Államok szorosan együtt kíván működni, több mint 500 millió adagot fog szétosztani a világban.

Hszi Csin-ping kínai elnök kedden az ENSZ-hez intézett videoüzenetében kijelentette, hogy "a vakcinák igazságos és méltányos elosztásának biztosítása világszerte sürgető prioritás.

Kína az év végéig összesen "kétmilliárd adag oltóanyagot kíván biztosítani a világ számára - mondta, megismételve a pekingi hatóságok által már közölt számot, nem részletezve, hogy ebből mekkora az értékesített, és mekkora az adományozott vakcina mértéke.