Szijjártó lépésére válaszul az ukrán külügyminisztérium is bekéreti a magyar nagykövetet

Szijjártó lépésére válaszul az ukrán külügyminisztérium is bekéreti a magyar nagykövetet

Mint délelőtt megírtuk, Szijjártó Péter kedden közösségi oldalán közölte, hogy szuverenitásunk megsértésének tartja, hogy Ukrajna meg akarja akadályozni Magyarország biztonságos gázellátását, ezért az ukrán nagykövetet keddre bekérette a Külgazdasági és Külügyminisztériumba.

Szijjártó Péter bekérette az ukrán nagykövetet

Szuverenitásunk megsértésének tartjuk, hogy Ukrajna meg akarja akadályozni Magyarország biztonságos gázellátását, ezt kikérjük magunknak és az ukrán nagykövetet keddre bekérettük a Külgazdasági és Külügyminisztériumba - közölte a tárca vezetője közösségi oldalán. Az MTI beszámolója szerint Szijjártó Péter bejegyzésében emlékeztetett arra, hogy hétfőn aláírták a Magyarország gázellátását a következő tizenöt évre garantáló szerződést a Gazprommal.

Az MTI friss híre szerint az ukrán külügyminisztérium bekéreti Budapest kijevi nagykövetét, hogy tudomására hozza az ukrán fél álláspontját a Magyarország és a Gazprom orosz gázipari vállalat hétfői gázmegállapodásáról – közölteke kedden az RBK-Ukrajina ukrán televízióval Oleh Nikolenko ukrán külügyi szóvivő.

Megerősítve, hogy az ukrán nagykövetet bekérették a budapesti Külügyminisztériumba, kijelentette:

"Az ukrán külügyminisztérium hasonlóképpen behívja Magyarország nagykövetét Kijevben, hogy tudomására hozza az elvi álláspontunkat"

– mondta a szóvivő.

Az RBK-Ukrajina emlékeztetett Kijev álláspontjára is, amely szerint az orosz gázszállítás Magyarországra Ukrajna megkerülésével „aláássa Ukrajna nemzetbiztonságát és Európa energetikai biztonságát”, másrészt a megállapodás komoly csapást mért az ukrán-magyar kapcsolatokra.

A külügyi szóvivő hozzátette, hogy az ukrán fél határozott intézkedéseket tesz a nemzeti érdekek védelmében.

A kijevi média idézte kedd reggel Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert, aki az ICTV ukrán televíziónak hasonlóképpen azt mondta, hogy Magyarország csapást mért a magyar-ukrán kapcsolatokra azzal, hogy a Gazprommal kötött megállapodást aláírva kizárta az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási rendszerből. A tárcavezető szerint Ukrajna megfelelő választ fog erre adni.