A BionTech alapítója szerint 12-18 havonta kellene újra beadni az újabb dózisokat a Pfizer-vakcinából

oltás, vakcina, koronavírus, covid, gumikesztyű, fecskendő, ampulla
Elhasznált gumikesztyűk, fecskendők, ampullák az oltás napján Békésen, a Szegedi Kis István Református Gimnáziumban 2021. szeptember 2-án. A diákokat a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinával oltották be.
MTI/Lehoczky Péter

A BionTech alapítója szerint jelenleg ismereteik alapján 12-18 havonta válhat szükségessé a Covid-19 elleni védőoltások megerősítése. Folyamatosan figyelik az új variánsokat - írja a Napi.hu.

A német, a Pfizerrel együtt koronavírus elleni védőoltást kifejlesztő BioNtech cég társalapító-orvosigazgatója a CNBC-nek azt nyilatkozta, szerinte a világnak nem kellene félelemben élnie a Covid-19 vírustól.

Úgy véli, az idővel kezelhetővé válik. Dr. Ozlem Turaci - aki a BioNTech nevű céget 2008-ban alapította férjével - azt mondta, ennek ellenére az emberiségnek egy új normalitáshoz kell visszatérnie a járvány után, mivel a vírus még jó pár évig velünk marad.

Turaci szerint ők folyamatosan figyelemmel kísérik a vírus felbukkanó új variánsait, s csak a megerősítő oltások azok, amelyek az immunrendszer újbóli megerősítésével alkalmasak megfelelő védelmet nyújtani ellene.

Közölte, az állandó vizsgálatok ugyanakkor fontosak, mert megjelenhetnek olyan mutációk is, ahol ez nem elegendő. Ha ez megtörténne, akkor fel vannak készülve arra, hogy a vakcinát módosítsák az új variánssal szembeni hatékony védelem érdekében.

Ezeket a kísérelteket nem egyedül, hanem a szabályozó hatóságokkal együtt folytatjuk így azok is fel vannak készülve arra, ha váltani kell - tette hozzá.

Tureci, a cég jelenlegi vezérigazgatójával, Ugur Sahinnal, úgy vélte, jelenleg még több adatra lenne szükség arra, hogy látni lehessen, pontosan hova fejlődik a járvány. Azonban jelenlegi ismerteik szerint nagyjából 12-18 havonta szükség lehet megerősítő oltásra a vírus ellen.