Duterte nem indul a jövő évi választásokon

Duterte nem indul a jövő évi választásokon

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök szombaton meglepetésszerűen bejelentette, hogy nem indul az alelnöki tisztségért a 2022-es választásokon, és visszavonul a politikától. Arra hivatkozott, hogy közvélemény-kutatások szerint a helyiek alkotmányellenesnek ítélnék indulását.

"Engedelmeskedem a nép akaratának, amely sok évvel ezelőtt megválasztott engem elnöknek. Azt mondom Fülöp-szigeteki polgártársaimnak: követni fogom akaratotokat, és ma bejelentem visszavonulásomat a politikától"

- tette hozzá.

A Fülöp-szigeteki törvények szerint egy elnök mandátuma, aki egyben kormányfő is, csak egy hatéves ciklusra szól, Duterte megbízatása pedig 2022. június 30-án lejár.

A 72 éves politikus bizalmas tanácsadóját, Christopher Gót fogja támogatni, aki szombaton jelentette be, hogy indul a kormánypárt alelnökjelöltjeként. Korábban azt rebesgették, hogy Go lehet a PDP-Laban elnökjelöltje. Továbbra sem tudni, hogy kit indít a kormánypárt Duterte utódjaként a 2022. május 9-én esedékes választásokon. Többen lányát, Sara Duterte-Carpiót, Davao polgármesterét tartják a legesélyesebb jelöltnek, aki egy másik párt tagja. Közvélemény-kutatások szerint a politikus támogatottsága jelentős.

A PDP-Laban (Fülöp-szigeteki Demokrata Párt-Népi Erő) nevű balközép kormánypárt augusztus végén jelentette be, hogy Duterte kész indulni a párt jelöltjeként az alelnöki tisztségért a jövő évi választásokon. Duterte egy népi felhívás jegyében fogadta el a lehetőséget, amely a kormány programjainak folytonosságát igényelte.

A szegénység, a korrupció és a bűnözés felszámolását zászlajára tűző politikus bírálói többször hangoztatták, hogy Duterte egy második elnöki mandátumért indulva megpróbálhat a hatalomban maradni.

A 76 éves vezető a múltban azt mondta, nyitott arra, hogy induljon az alelnöki posztért, mert ez mentességet biztosítana számára az esetleges büntetőperek alól, amelyeket ellene indítanának, amikor távozik jelenlegi tisztségéből.

Duterte tevékenységét emberiesség elleni állítólagos bűncselekményei miatt vizsgálja a Nemzetközi Büntetőbíróság, mivel több ezer gyilkosságért tehető felelőssé, amelyeket a drogellenes háború keretén belül követtek el.

(MTI)