„De legalább kormányozni tudnak!”: a fideszes összekeverte a betegszállítót a kórházi beteghordóval

„De legalább kormányozni tudnak!”: a fideszes összekeverte a betegszállítót a kórházi beteghordóval

A fideszes képviselők ellenszavazatai miatt nem lesz betegszállítók napja, és továbbra sem lesz ingyenes koronavírusteszt, illetve ellenananyag-vizsgálat sem. Az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának fideszes többsége a plénum keddi ülésén ugyanis simán kukába dobta a jobbikos Rig Lajosnak erre irányuló, még júniusban benyújtott, de napirendre csak most vett indítványait.

Rig Lajos: hárommillió ember mozgását, szórakozási lehetőségét, nyaralását nem lehet korlátozni

Még bizottsági napirendre sem vette a Fidesz azt az előterjesztést, mely osztrák mintára heti egy ingyenes antigéntesztet tett volna lehetővé az oltatlanok számára, hogy a védettséggel rendelkezőkkel azonos jogokat szerezzenek. Az előterjesztő Rig Lajos jobbikos képviselővel az elutasítás okai mellett a betegszállítók napjáról és az ellenzéki előválasztási helyzetéről is beszélgettünk.

Mivel a fideszesek még azt sem tudják, mi a különbség a beteghordók és a betegszállítók között, ezért az előterjesztésemet két kézzel leszavazták

– mondta az Alfahírnek a betegszállítók napjáról szóló határozati javaslatot előterjesztő Rig Lajos. Hozzátette, indokként azt hozták fel, hogy az egészségügyi dolgozók, köztük a beteghordók is részesültek az 500 ezer forintos egyszeri juttatásból. „Ezután elmagyaráztam nekik, hogy a beteghordó a kórházon belül hordja a betegeket, a betegszállítók pedig azok, akiket az Országos Mentőszolgálattól kiszerveztek, és betegeket visznek egyik intézményből a másikba vagy épp haza” – mondta a jobbikos szakpolitikus, aki hozzáfűzte, erre fideszes válasz nem érkezett, csak leszavazták.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Az ingyenes tesztelés (legyen az koronavírus-szűrés vagy ellenanyagteszt) osztrák mintára épült volna fel – ismertette Rig. Ennek a lényege az lett volna – fejtette ki –, hogy

a védettségi igazolvány mindössze azt az adatot tartalmazta volna, hogy érvényes vagy sem.

„És teljesen mindegy az, hogy a védettséget hogyan szerezte, oltással, átesett a fertőzésen, esetleg van egy negatív PCR-tesztje, amivel mehet rendezvényre, illetve esetleges korlátozások esetén mozoghat bárhol” – hangsúlyozta az ellenzéki honatya, aki arról is tájékoztatott, Kovács József, a bizottság fideszes alelnöke azt állította, a kormány asztalán van egy hasonló határozati javaslat, amit nemsokára az Országgyűlés elé terjesztenek döntéshozatalra.

Jelenleg mindkét tesztfajta több mint tízezer forintjába kerül az állampolgároknak.

A PCR-teszt során a nyálkahártyából vett mintával mutatják ki a vírus jelenlétét a szervezetben, míg az ellenanyagszűrés során azt vizsgálják meg, hogy a vérben jelen van-e a vírust semlegesítő ellenanyag, ami lehet tüskefehérje vagy sejtes immunitás. Utóbbi azonban csak négy hónapig érvényes, a védettségi igazolvány meghosszabbításához pedig ebben az esetben a laborköltségen túl egy háromezer forintos eljárási költség is kapcsolódik.