A demokratizálódásban nem jeleskedő Szerbia EU-csatlakozását preferálja a magyar bővítési biztos

A demokratizálódásban nem jeleskedő Szerbia EU-csatlakozását preferálja a magyar bővítési biztos

Várhelyi Olivér, az Európai Unió bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa Szerbia csatlakozását favorizálja, és ennek érdekében igyekszik háttérbe szorítani az országot érintő, a jogállamisággal és az emberi jogokkal kapcsolatos kritikákat - írja hvg.hu a Politico saját forrásaira és belső dokumentumokra támaszkodó cikke nyomán.

A lap megfogalmazása szerint bár a felvételt remélő országok értékelésében a magyar diplomatának pártatlannak kellene lennie, az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen figyelmeztetése ellenére nagyon is elfogult Szerbiával. Ráadásul Belgrád számos fontos ügyben nem produkált előrelépést, sőt, egyesekben vissza is fejlődött megfigyelők szerint.

A cikk szerint Várhelyi álláspontja valamennyi EU-tagállam közül csupán a magyarországi vezetésével egyezik a Nyugat-Balkán és Törökország csatlakozása kapcsán. Ugyanakkor maga Orbán Viktor is kiáll a szövetségese, az Aleksandar Vucic vezette Szerbia EU-csatlakozása mellett. 

A Politico arra is kitér, egyelőre kérdéses, hogy érnek-e valamit a Várhelyi-féle erőfeszítések, mivel a bővítésről a tagállamok hoznak döntést; a közeljövőben pedig nem terveznek új országot csatlakoztatni az eddigi tapasztalatok tükrében. Azonban a diplomata álláspontja rombolja a Bizottság helyzetét az uniós kormányzatok között, az EU hitelességét pedig a Nyugat-Balkánon, holott ez a régió stratégiai fontosságúnak számít, ahol Oroszország, Kína, Törökország és az Öböl-menti (közel-keleti) országok is igyekeznek növelni a befolyásukat.

Mindemellett Szerbia tavaly az Economist Intelligence Unit demokráciaindexe szerint a legalacsonyabb pontszámot érte el 2006 óta, Várhelyi kabinetje azonban "feljavította" az értékelést, hogy jobb színben tüntesse fel az országot az ez évi jelentésének vázlatában

- mutat rá forrásai alapján az európai politikával foglalkozó lap.

Gruevszki miatt nem engedné az Orbán-kormány Észak-Macedónia felvételét az EU-ba?

Egy osztrák lap, a Der Standard egy magas rangú Bizottsági tagra hivatkozva azt állítja, hogy többen is megdöbbentek Várhelyi Olivér bővítésért felelős biztos azon kijelentése miatt, hogy elsőként nem Észak-Macedónia, hanem Albánia Európai Uniós felvételét kéne megvitatni. Várhelyi Olivér szerint Észak-Macedóniával kapcsolatos tárgyalásokat azért kéne egyelőre hanyagolni, mert annak tagságát Bulgária nem támogatná.

Emlékezetes, a Der Standard osztrák lap szerint Várhelyi májusban még arról beszélt, szerinte elsőként nem Észak-Macedónia, hanem Albánia uniós felvételét kéne megvitatni. Erre többen is felkapták akkor a fejüket, mivel a Nyugat-Balkán viszonylatában Észak-Macedónia egyfajta mintaországnak számít a demokratizálódás és a gazdasági fejlődés terén egyaránt. Így a felvételi kritériumok teljesítésében kedvező helyzetben van. Több uniós szakértő úgy vélekedett, a magyar kormányfőhöz feltétlenül lojális Várhelyi Olivér kijelentése mögött az állhat, hogy jelenleg is Magyarországon bújtatja Nikola Gruevszki egykori észak-macedón miniszterelnököt, aki börtönbüntetése elől szökött el országából.