Az osztrák államfővel tárgyalt a leendő kancellár

Az osztrák államfővel tárgyalt a leendő kancellár

Alexander Schallenberg, Ausztria külügyminisztere, egyben a kancellári tisztség várományosa, vasárnap délben négyszemközti megbeszélést folytatott Alexander Van der Bellen államfővel. Schallenberget az Osztrák Néppárt (ÖVP) azután jelölte a tisztségre, hogy Sebastian Kurz kancellár bejelentette lemondását a szombat esti kabinetülést követően.

Úton az államfőhöz Schallenberg újságíróknak elmondta, hogy meglepte a jelölés. Hozzátette, „mindannyiunk számára óriási kihívást jelentő feladat és időszak következik”. Türelmet kért az újságíróktól és jelezte, hogy beiktatása előtt – amelyre valószínűsíthetően már hétfőn sor kerül – nem kíván bővebben nyilatkozni.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Werner Kogler zöldpárti alkancellár vasárnap délután, másodikként érkezett meg az államfő hivatalába egyeztetésre. A szintén négyszemközti beszélgetés előtt elmondta, előzőleg már találkozott Schallenberggel, akivel építő, jó eszmecserét folytattak. Üdvözölte, hogy „hétfőtől új fejezetet nyithatnak, és örül a rájuk váró közös munkának”.

Sebastian Kurz lemondása mögött az áll, hogy a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt napok óta vizsgálódik a kancellár közvetlen környezetében, és a koalíciós partner Zöld Párt ennek következtében kihátrált Kurz mögül.

Lemond Sebastian Kurz osztrák kancellár

Bejelentette lemondását Sebastian Kurz osztrák kancellár a szombat esti kabinetülést követően az ellene irányuló korrupciós vizsgálatok nyomán - írja az MTI. Utódjaként Alexander Schallenberg eddigi külügyminisztert javasolta. Bár a kancellár péntek este még nem kívánt lemondani tisztségéről. Kurz egyben bejelentette, hogy az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetőjeként folytatja politikai karrierjét.

A leendő kancellár, Alexander Schallenberg diplomata családból származik, külföldön is elismert politikus, akinek kormányzati gyakorlata is van. Az első Kurz-kormány bukása után, 2019 júniusától Brigitte Bierlein szakértői kormányában külügyminiszterként és később kancelláriaminiszterként is dolgozott. A második Kurz-kormány 2020 januárjában megerősítette külügyminiszteri hivatalában, ő volt az egyetlen, aki az előző szakértői kormány tagjai közül hivatalában maradt.

(MTI)