A dráguló olaj és a gyengülő forint eredménye lehet a félezer forintos üzemanyag

benzinkút, tankolás, benzin, gázolaj
Pexels

Vészesen közelítünk az 500 forintos átlagárak felé a benzin és a gázolaj esetében – írja a Holtankoljak.hu Facebook-oldala. A szakportál az áremelkedést egyrészt a Brent olaj egy hónap alatt bekövetkezett 12 százalékos drágulásával, másrészt pedig a forint dollárhoz viszonyított 5 százalékos gyengülésével indokolja.

Megjegyzik, bár a gazdaságok élénkülésével a kereslet nő, a nagy kőolaj-kitermelő országokat tömörítő OPEC nem emeli a kitermelt olaj mennyiségét, ez okozza a kőolaj világpiaci árának drasztikus emelkedését.

A héten szerdára és péntekre is nagy mértékű drágulásról kellett beszámolnunk. A benzin literje átlagosan összesen 17, a gázolaj literje pedig átlagosan összesen 15 forinttal drágult ezen a héten.

Magyarországon az üzemanyagok árának csaknem felét az adók teszik ki. Hogy a benzinkúton kifizetett összeget milyen mértékben befolyásolja a jövedéki adó, a kőolaj-készletezési díj, illetve az Európában egyedülállóan magas, 27 százalékos áfa, arról itt olvashat bővebben:

Ha 500 forint egy liter benzin, abból 230 forint az adó

Történelmi magasságokban járnak az üzemanyagárak, a kormánynak pedig hatalmas mozgástér áll rendelkezésére ahhoz, hogy csökkentse a lakosság terheit - erre utaló magatartást azonban egyelőre nem láthatunk. Péntektől újabb drágulás sújtja az autósokat, átlagosan egy liter benzinért 482, míg a gázolaj literjéért 493 forintot kell majd kifizetni a kutakon.