A bukott Andrej Babis államfő lenne

Andrej Babis cseh kormányfő
Twitter

Az eddig kormányzó ANO mozgalom veresége a képviselőházi választásokon azt eredményezheti, hogy elnöke, Andrej Babis kormányfő megpályázza a cseh államfői tisztséget - állította hétfőn több cseh napilap a hétvégi választásokat kommentálva.

Az MTI tudósítása szerint Andrej Babis a választások előtt úgy nyilatkozott, hogy az ANO veresége esetén távozik a nagypolitikából, és nem lesz parlamenti képviselő. Vasárnapi videóüzenetében viszont már azt állította, hogy vállalja a parlamenti képviselőséget.

A liberális Mladá Fronta Dnes című napilap szerint ahhoz, hogy Babis sikeres lehessen az elnökválasztáson, először ellenzéki szerepben kell bizonyítania. A Babis tulajdonában lévő lap szerint a választások után jobbközép kormány körvonalazódik, amely a kormányfőnek megnyithatná az utat az elnökválasztás felé. A siker feltétele, hogy Babis előbb következetesen teljesítse ellenzéki feladatait.

"A csehek közismerten hajlanak arra, hogy minél jobban kiegyenlítsék az erőviszonyokat. Amennyiben egy 'Antibabis' lesz hatalmon, az Babisnak sokkal inkább megnyitja az utat a Hradzsin felé"

- mutatott rá az újság.

Milos Zeman államfő második, egyben utolsó mandátuma 2023 márciusában jár le. Az elnökválasztást várhatóan 2023 januárjában tartják.

A független baloldali Právo szerint a hétvégi képviselőházi választások politikai földrengést okoztak Csehországban, amelyek ugyan apróságokban rejlenek, de végeredményük a hatalomváltás. Az önálló Csehország megalakulása óta első ízben nem lesz jelen a parlamentben a baloldal. A lap szerint a szociáldemokraták és a kommunisták arra fizettek rá, hogy az elmúlt négy évben eljátszották az ANO szatellitpártjainak szerepét.

"Csak önmagukat hibáztathatják, figyelmeztetést kaptak éppen eleget"

- jegyezte meg a Právo.

A Právo felhívta a figyelmet arra, hogy Csehországnak ezekben a nehéz időkben cselekvőképes kormányra van szüksége. Hogy mennyit kell majd várni az ilyen kormányra, az a köztársasági elnöktől függ. Milos Zeman egészségi állapota azonban nagy kérdőjel - írta az újság.