Csehország: Babis szerint Zeman elnök őt akarja megbízni a kormányalakítással, de ő maga is már ellenzéki szereppel számol

Csehország: Babis szerint Zeman elnök őt akarja megbízni a kormányalakítással, de ő maga is már ellenzéki szereppel számol

Milos Zeman cseh államfő vasárnap azt mondta Andrej Babisnak, hogy őt kívánja megbízni a kormányalakítási tárgyalásokkal - közölte Andrej Babis miniszterelnök kedden Prágában újságírókkal az MTI beszámolója szerint.

Babis, akinek jelenleg kormányzó mozgalma, az ANO vereséget szenvedett a hétvégi csehországi képviselőházi választásokon, ugyanakkor azt is elmondta: számol azzal, hogy az ANO-nak ellenzékbe kell vonulnia.

"Vasárnap, amikor találkoztam az elnökkel, arról beszélt, hogy a megfelelő időben megszólít. Ezt ismételten elmondta, azzal, hogy rajtam múlik, elfogadom-e vagy sem" - nyilatkozta Andrej Babis. Másfelől leszögezte: ki kell várni, hogy valóban megkapja-e a kormányalakítási tárgyalásokra szóló megbízatást.

A képviselőházi választásokat a hárompárti jobboldali Spolu koalíció (ODS, KDU-CSL, TOP 09) nyerte, amelynek 71 mandátuma lesz a 200 tagú parlamenti alsóházban. Az ANO mandátumainak száma 72, ami alapvetően annak a következménye, hogy a külföldön leadott szavazatokért járó egy mandátumot az idén az Ústí régió kapta, ahol az ANO győzött, így a mozgalom mandátumainak száma 72-re nőtt. A leadott szavazatok alapján azonban a Spolu győzött nem egészen egy százalékkal, mintegy 36 ezer vokssal.

A Spolu már a választások előtt megállapodott a másik jobboldali, kétpárti Kalózok-Polgármesterek (PirStan) koalícióval az együttműködésről, s a választások után erről azonnal emlékeztetőt is aláírtak. A harmadik helyen végzett kétpárti koalíció 37 mandátumot szerzett, így a két jobboldali koalíciónak együttesen 108 mandátuma, tehát világos többsége van a képviselőházban.

Babis újságíróknak kérdésre válaszolva beismerte: mint a legerősebb képviselőházi párt elnöke megszólította a Spolu vezető erejét képező Polgári Demokratikus Pártot (37 mandátuma van) az esetleges kormányzati együttműködésre, ajánlata azonban elutasításra talált. Miután a Spolu és a PirStan bejelentette igényét a képviselőház elnöki tisztségére, Babis szerint az ANO igénye e poszt iránt is okafogyottá vált.

Ahogy arról az Alfahíren is beszámoltunk, a kormányalakítási tárgyalásokban kulcsszerepet játszó Milos Zeman államfő vasárnap óta a prágai Központi Katonai Kórházban van, ahol az intenzív osztályon ápolják. Betegségének pontos diagnózisát nem hozták nyilvánosságra, de a kórház szóvivője szerint az államfő állapota stabil. A 77 éves államfőnek 30 nappal a választások után, amennyiben addig senki nem óvja meg az eredményt, kell konkrétan megbízatást adnia valakinek a kormányalakításra. Egyelőre nem világos, mennyi ideig lesz az államfő a kórházban. Jirí Ovcácek elnöki szóvivő szerint erről az orvosok döntenek megfelelő időben.