Jobbik: elfogadhatatlan, hogy egyes cégek az anyagi kieséseiket a munkavállalókon akarják behajtani

Jobbik: elfogadhatatlan, hogy egyes cégek az anyagi kieséseiket a munkavállalókon akarják behajtani

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a 2018-as rabszolgatörvény nyomán bizonyos multicégek több tízezer forintot követelnek a dolgozóiktól, amiért rengeteg munkaórát nem tudtak a munkavállalóikkal ledolgoztatni az elmúlt másfél évben a koronavírusjárvány korlátozásai, majd az egyre súlyosbodó alkatrészhiány miatti gyárleállások következtében.

Rabszolgatörvény: több tízezer forintot követelnek az autóipari multik a dolgozóiktól

Újabb döbbenetes hatása mutatkozott meg az úgynevezett rabszolgatörvénynek. Törvénytelenségre készül több tucat autóipari, gépipari és elektronikai cég a munkaidőkeretek kifutása kapcsán, ugyanis rengeteg munkaórát nem tudtak a munkavállalóikkal ledolgoztatni az elmúlt másfél évben a koronavírusjárvány korlátozásai, majd az egyre súlyosbodó alkatrészhiány miatti gyárleállások következtében.

A több tucat autóipari, gépipari és elektronikai cég most ezeket a mínusz órákat pedig ki akarja fizettetni a munkavállalókkal, ami azonban törvénytelen lépés volna.

Ez több szempontból is elfogadhatatlan 

- fogalmazott a kérdéskörrel kapcsolatban Nunkovics Tibor országgyűlési képviselő a Jobbik közösségi felületén megjelent videóban.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett, nem véletlenül voltak 2018-ban az utcán számos párttal, civil és szakszervezettel együtt, amikor ez a törvény a Parlament elé került. 

A rabszolgatörvényt el kell törölni, mert egész egyszerűen a munkavállalókat lehetetlen helyzetbe hozza 

- szögezte le Nunkovics, aki felidézte azt is, hogy 2020-ban javasolták először, hogy a pandémia okozta helyzet miatt leállásra kényszerülő cégek kapjanak bértámogatást, azt viszont az Orbán-kormány elvetette. Holott szerinte most nem lenne miről beszélni, ha akkor megadják az említett bértámogatást, ugyanis mind a vállalkozások, mind a munkavállalók jól jártak volna vele.

De Orbán Viktorék nem voltak hajlandóak meghozni ezt az áldozatot, továbbra is csak a saját zsebüket tömték 

- tette hozzá a jobbikos képviselő, aki pártja nevében arra szólítja fel a kormányzatot, hogy az érintett cégekkel és szakszervezetekkel mielőbb üljenek tárgyalóasztalhoz, mert a jelenlegi állapot nem elfogadható.

Kiemelte, azt is követelik a kormánytól, hogy vonja vissza a rabszolgatörvényt, ha pedig erre nem hajlandóak, akkor azt majd 2022-ben az újonnan felálló nemzeti egységkormány fogja megtenni - zárta szavait Nunkovics Tibor.