A rendkívül magas infláció már a jövőbeni nyugdíjak reálértékét is fenyegeti

A rendkívül magas infláció már a jövőbeni nyugdíjak reálértékét is fenyegeti

Az idei évi magas inflációval már a nyugdíjpénztárak sem képesek versenyezni, a legtöbb alapban nem tudták a vagyonkezelők megőrizni a megtakarítások értékét - írja a napi.hu.

Szeptemberben 5,5 százalékon tetőzött az infláció mértéke, azonban novemberre akár már 6 százalékos inflációval is számolhatunk, a nyugdíjpénztáraknak ezek az inflációs adatok már túl soknak bizonyulnak ahhoz, hogy reálhozamat termeljenek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból számolt hozamok alapján 42 hazai önkéntes nyugdíjpénztári alap közül csak 14 olyan volt, amelyiknek az árfolyama tudta tartani az emelkedő fogyasztói árakkal a lépést.

A növekedési alapnak nevezett, 40 százaléknál magasabb részvényhányadot tartó portfóliók többségénél a hozam meghaladta az inflációt, azonban a pénztártagok legnagyobb része nem ezekben, hanem úgynevezett kiegyensúlyozott alapokban tartja a megtakarítását, amelyek csak 25-40 százalék közötti arányban tartanak részvényeket. Ezek hozama már alacsonyabb volt, aminek elsődleges oka a magyar állampapírok árfolyamának esése volt az idei évben: a kötvényeké több mint 4 százalékkal, ezen belül a leghosszabb állampapíroké csaknem 6 százalékkal ment lejjebb.