Visszavonták a rendeletet, mégsem kell „nagydoktori” a kolbászsütéshez

kolbász, élelmiszer
Pexels

Megjelent a Magyar Közlönyben annak a rendeletnek a módosítása (gyakorlatilag visszavonása), mely szerint a vendéglátásban kizárólag szakképesítéssel rendelkező személyek végezhettek volna sütési-főzési, illetve felszolgálói munkát. Mint arról a napokban lapunk is beszámolt, a szakmai szervezetek értetlenül álltak a szeptember 1-jétől hatályos szabályozás előtt, mivel a munkaerőhiánytól amúgy is erősen sújtott ágazatban kizárólag szakképesítéssel lehetett megsütni például a krumplit, kidíszíteni a tortát, elkészíteni a fagyit vagy bepanírozni a húst.

Betarthatatlan az új vendéglátós szabályozás, és erre utólag az ITM is rájött

Irreálisnak nevezték a magyar vendéglátósok azt az új szabályt, amely szerint még a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését is kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti. A Telex írása szerint a szakmai szervezetek értetlenül állnak a dolog előtt, mert velük senki nem egyeztetett, de keresik a minisztériumot, hogy jelezzék, a munkaerőhiánytól már így is szinte térdre kényszerült ágazat szereplőitől lehetetlent kérnek.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint szakmai egyeztetés előzte meg a szabályozást, de az ágazati ernyőszervezetek ezt cáfolták. Portálunknak Várnai Zsuzsanna, a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet ügyvezető elnöke azt mondta, őket nem keresték meg és azt a bizottságot sem, amely egyebek mellett, a szakmai követelményekkel is foglalkozik.

Arról, hogy mindenkinek szakmunkásnak kell lenni, semmilyen egyeztetés nem volt

– emelte ki Várnai Zsuzsanna.

Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet: „Semmilyen egyeztetés nem volt arról, hogy mindenkinek szakmunkásnak kell lenni"

Ezt így valóban nem lehet betartani - mondta az Alfahír érdeklődésére Várnai Zsuzsanna, a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet ügyvezető elnöke arra reagálva, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) korábban egy olyan rendeletet adott ki, amely szerint a magyar vendéglátósok még a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését is kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti.

A most megjelent módosítás értelmében

a szakképesítés nélkül nem végezhető tevékenységek közül kikerült a cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése, illetve a meleg és hideg ételek, italok készítése, valamint felszolgálása.

Ezek esetében továbbra is csak a munkát felügyelő személynek lesz kötelező a szakképzettség. Ugyanakkor a most megjelent változás szerint nem tartozik ide a forgalmazás helyén előállított büfétermékek (lángos, palacsinta, meleg- és hideg szendvics, sült hús, frissensült, virsli, kolbász stb., illetve az ehhez kapcsolódó gyárilag előre csomagolt termékek, pl. ketchup, mustár, valamint italok) készítése és kiszolgálása. Úgy tűnik, ezek már egyáltalán nem tartoznak a rendelet hatálya alá.

Minden más esetben az adott tevékenységet folytató személynek 2023. december 31-ig kell eleget tennie a rendeletben előírt követelményeknek.