Vége az ellenzéki előválasztásnak, vasárnap délután jönnek az eredmények

előválasztás
Forrás: Előválasztás 2021 Facebook

Véget ért az ellenzéki előválasztás második fordulója, melyben az egyéni választókerületek indulói helyett már csak a miniszterelnök-jelöltek versenyeztek egymással. Dobrev Klára és Márki-Zay Péter párharcáról a választók szombat este 20 óráig dönthettek, a zárásig sorba állók szavazatait azonban még személyesen és online is rögzítik az operátorok.

A szavazatokat megyénként, Budapesten pedig választókerületenként fogják összeszámolni a számlálóbiztosok. A számolás vasárnap reggel kezdődik.

Az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) tájékoztatása szerint a testület tagjai minimum óránként egy megye és egy budapesti választókerület eredményeit fogják az Előválasztás 2021 Facebook-oldalon élő videóban bejelenteni, melyről az Alfahír is folyamatosan tájékoztatni fogja olvasóit.

Az első bejelentés várhatóan dél és egy óra között lesz.

A hivatalos végeredményt valószínűleg vasárnap késő éjjel fogja közölni az OEVB, ám ha a részeredmények alapján Dobrev Klára és Márki-Zay Péter között jelentős mértékű különbség alakul ki, kora estére vélhetően biztosan tudhatjuk majd, ki lesz 2022-ben Orbán Viktor kihívója az ellenzéki összefogás részéről.

Az előválasztás második fordulója egyébként két komolyabb meglepetést is hozott: az egyik, hogy a Fidesz kampányát teljesen felborítva Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára, a másik, hogy az érdeklődés meghaladta az első fordulóét, pénteken például rekordot jelentő, közel 102 ezer ember adta le szavazatát valamelyik jelöltre.