A szövetségi kapitányokkal egyeztetne a kétévenkénti vb-ről a FIFA

magyar válogatott, albán, foci, futball, vb-selejtező, világbajnok
Keidi Bare, az albán, valamint Szalai Attila (b) és Botka Endre, a magyar válogatott játékosai a Puskás Arénában játszott világbajnoki selejtező mérkőzésen 2021. október 9-én.
MTI/Szigetváry Zsolt

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) mind a 211 tagországának szövetségi kapitányával konzultál a világbajnokság kétévenkénti megrendezéséről - írja a Magyar Távirati Iroda.

A FIFA hétfői bejelentése szerint a keddre és csütörtökre tervezett videokonferenciák moderátora az Arsenal korábbi vezetőedzője, Arséne Wenger lesz, aki a nemzetközi szövetség globális futballfejlesztési vezetőjeként tevékenykedik.

"A férfiválogatottak edzőinek hozzájárulása elengedhetetlen. Élnünk kell ezekkel az alkalmakkal, mert a párbeszéd segít mindannyiunknak, hogy megvédjük a labdarúgás egyedülálló helyét a világban, és hogy sportágunk valóban globális legyen"

- magyarázta Wenger.

A kétévenkénti vb-rendezés Gianni Infantino FIFA-elnök forradalmi terve, az erről szóló tanulmány elkészítéséhez májusban a szervezet 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie, viszont több helyről közben éles ellenkezést váltott ki. Így bírálta a tervet az európai (UEFA) és a dél-amerikai (CONMEBOL) szövetség is, valamint az ezekben a térségekben lévő klubok, játékosok és szurkolói csoportosulások. A magyar szövetség szintén jelezte már, hogy az UEFA-t támogatja a vb-rendezés kérdésében. Legutóbb a Nemzetközi Olimpiai Bizottság adott hangot aggodalmának.

A kétévenkénti foci-vb-vel feláldozná a FIFA a játékosokat a nagyobb bevétel érdekében

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a saját és profitorientált szponzori körét is előtérbe helyezve úgy döntött, hogy szeretné rákényszerítené a tagországokra a kétévenkénti labdarúgó-világbajnokságot. Az UEFA és a dél-amerikai szövetség (CONMEBOL) ellenzi a tervezetet, de a FIFA egyelőre hajthatatlan. Hogyan fogja elérni a szándékát, ha a legnagyobb tagszövetségek nem támogatják?