Elhunyt Colin Powell volt amerikai külügyminiszter

Elhunyt Colin Powell volt amerikai külügyminiszter

84 éves korában, koronavírus-fertőzés okozta szövődmények következtében elhunyt Colin Powell, volt amerikai külügyminiszter – adta hírül hétfőn, a Facebook közösségi oldalon közzétett közleményében a volt tárcavezető családja. Mint írták, Powell az új típusú koronavírus elleni védettséghez szükséges összes oltást megkapta, és a Maryland államban található Walter Reed katonai kórházban részesült kezelésben. „Colin L. Powell tábornok, volt amerikai külügyminiszter, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának volt elnöke ma reggel elhunyt a Covid-19 okozta szövődmények következtében. Minden, a védettséghez szükséges oltást megkapott. Szeretnénk megköszönni a Walter Reed Nemzeti Orvosi Központ egészségügyi személyzetének a gondoskodó kezelést!” – írta a Powell család.

„Elvesztettünk egy rendkívüli és szerető férjet, apát, nagyapát és egy nagyszerű amerikait” – tették hozzá a közleményben.

A CNBC televízió információi szerint bár a politikust beoltották, de hematológiai rákbetegsége okán az immunrendszere nem tudott megbirkózni a fertőzéssel.

A jamaicai bevándorlók gyermekeként Harlemben született Colin Powell volt az Egyesült Államok történetének első afroamerikai nemzetbiztonsági tanácsadója, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának első afroamerikai vezetője és az első afroamerikai külügyminiszter is.

A New York-i egyetemen végzett, ahol részt vett a tartalékos tisztek kiképzésére létrehozott katonai ösztöndíj programban (Reserve Officers Training Corps, ROTC). 1958-ban az amerikai hadsereg hadnagyaként az akkori Nyugat-Németországban teljesített szolgálatot. A volt külügyminiszter 1962-ben vette feleségül Alma Johnsont, három gyermekük született.

 Kétszer járt Vietnámban. 1962. és 1963. között, John F Kennedy elnök katonai tanácsadójaként, majd 1968. és 1969. között, amikor részt vett a My Lai-i vérengzés kivizsgálásában. Megkapta a Bíbor Szív (Purple Heart) kitüntetést, amelyet az Egyesült Államok fegyveres erői azon tagjainak ítélnek oda, akik háború során csatában, ellenséges fegyvertől sebesültek meg.

Később, az 1980-as években, Ronald Reagan, republikánus elnök nemzetbiztonsági tanácsadójaként szolgált, majd a hadsereg négycsillagos tábornokaként, George H.W. Bush és Bill Clinton elnöksége idején a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője lett.

George W. Bush elnöksége idején, 2001. és 2005. között az Egyesült Államok első afroamerikai külügyminisztere volt. „Powell tábornok amerikai hős, amerikai példa és (élete) nagyszerű amerikai történet” – mondta róla George W. Bush, amikor 2000-ben bejelentette a katonai vezető külügyminiszteri jelölését.

Powell az Egyesült Államok legmagasabb rangú polgári kitüntetését, az Elnöki Szabadságérmet George H.W. Bush és Bill Clinton volt elnököktől is megkapta.

(MTI)