Varga: magas lesz az infláció és csak nehezen lehet leszorítani

Varga: magas lesz az infláció és csak nehezen lehet leszorítani

A járvány mellett a másik veszélyt az infláció jelenti – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján kedden. A gazdasági portál beszámolója szerint a tárcavezető azt mondta, kezd visszatérni az az időszak, amikor magasabb az infláció, amivel a hozamok is emelkednek. Hozzátette,

arra kell felkészülni, hogy nehezebb lesz a korábbi tartományba visszatuszkolni az inflációt,

mivel az energiaárak emelkedése tovább fűtheti azt. A kormány arra számít – mondta Varga –, hogy 2022 elejétől a trend elkezd csökkenni és nyárra normalizálódik a helyzet, jó eséllyel a jövő év végére 3 százalékra csökkenhet az pénzromlás üteme.

A költségvetési hiányról szólva a pénzügyér úgy vélte, az 2024-re csökkenhet 3 százalékra. Varga felhívta a figyelmet, hogy ebben a kérdésben fontos az óvatosság, a fokozatosság. 2008 után megtanultuk, hogy ha túl gyorsan rendezünk vissza, akkor elindítunk egy újabb recessziós hullámot – emelte ki.

Tartós vita az EU-val

A helyreállítási alapból Magyarországnak jutó részről „van egy vitánk az Európai Bizottsággal” – közölte a tárcavezető, amit ő „erősen politikailag motivált vitának” nevezett. Mint mondta, a lengyelek és a magyarok esetében rengeteg kérdés van, ezért

ez a vita tartós lesz.

Úgy vélte, nem volt idő kivárni a vita végét, hazánk ezért volt kénytelen ismét a nemzetközi pénzpiacra devizakötvényeket kibocsátani. Varga Mihály ugyanakkor arra számít, az év vége felé enyhülhet a feszültség és megszülethet a megállapodás a helyreállítási alap forrásairól.