Furcsa hatásköri versengés Varga Judit és Szijjártó Péter közt

Furcsa hatásköri versengés Varga Judit és Szijjártó Péter közt

Érdekes játszma zajlik a kormányban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter között – írja a Népszava egy birtokukba jutott, több tucat magyar külképviseletnek küldött levelezés alapján.

Mint cikkükben felidézik, szeptember 22-én Ökrös Oszkár, az Igazságügyi Minisztérium (IM) európai uniós ügyekért felelős államtitkára körlevelet küldött 36 európai nagykövetségnek, továbbá a washingtoni, ankarai, pekingi, tokiói, moszkvai és a New York-i ENSZ külképviseletnek, amelyben arra kérte őket, hogy a jövőben valamennyi általuk küldött diplomáciai táviratot küldjék el neki és közvetlen kollégáinak is az államtitkárságon.

A lap információi szerint azonban Ökrös a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) vezetésével történő előzetes egyeztetés nélkül küldte el az ominózus levelet. Így két nap múlva az említett missziók már a KKM európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkárságáról kaptak üzenetet, amelyben Szijjártó Péter miniszteri utasítását közvetítik, miszerint az IM államtitkárának kérését tekintsék tárgytalannak, a táviratok címzése maradjon a korábbi rendben.

Az egész felhajtás azért is érdekes a cikk szerint, mert

a táviratok jellemzően nem tartalmaznak titkos információkat, olyat pedig végképp nem, amit a külügyminiszter megismerhet, de az igazságügyi tárcát vezető kollégája nem. 

Vagyis a lap több forrásuk által is megerősítve arra jutott, hogy

klasszikus hatásköri villongásról van szó a két minisztérium, pontosabban a két miniszter között.

További szemléletbeli különbségként említik minisztériumi forrásukra hivatkozva, hogy míg Szijjártót az uniós külügyi tanács ülésein inkább a klasszikus külügyek érdeklik, Varga Juditot viszont kifejezetten érdekli az unió, akár a jogi aspektusokon túl is; viszont alkatilag egyikük sem fél a konfliktusba keveredés veszélyétől.

A kialakult helyzet – ahogy a cikkben fogalmaznak – Orbán Viktor klasszikus belső hatalmi játszmáinak tökéletes példája is lehet: a miniszterelnökről régóta köztudott, hogy szeret olyan helyzeteket teremteni beosztottai számára, amiben azok egymással versenyeznek. Egy ilyen versenyben a jólértesültség fontos tényező, egy brüsszeli magyar forrásuk szerint emiatt Varga Judit fontos információforrásként tekint például az ottani magyar állandó képviseletre, Szijjártó Péternek pedig ott van a teljes magyar diplomáciai hálózat.

Varga Judit 758 ezres gyereknevelési támogatásától Szijjártó Péter 800 ezer forintos béremeléséig

A kormany.hu portálra 2021. augusztus 31-ei dátummal feltöltötték néhány NER-es politikai felsővezető juttatását, így betekintést kaphatunk a nagymenők világába. Vajon milyen érzés az, amikor a milliós havi fizetés mellé kapunk egy Mercedes luxus kisbuszt, vagy épp a csemeték iskolakezdését megdobja az állam közpénzből több százezer forinttal? Vannak olyanok Magyarországon, akik ezzel tisztában vannak.

Nemrég írtunk arról, hogy egyes kormánytagok, köztük Varga Judit és Szijjártó Péter milyen mértékű illetményt, fizetésemelést, támogatásokat és egyéb juttatásokat kaptak az elmúlt időszakban. Jelesül a külügyér miniszteri fizetése 2018 májusa óta több mint 800 ezer forinttal növekedett; az igazságügyi tárca vezetője pedig gyermeknevelési támogatásra 758 ezer forintot meghaladó összeget kapott 2019 júliusi kinevezése óta.