Politico: Magyarország nincsen a Biden-féle demokráciacsúcs meghívottjai között

Biden
Joe Biden megválasztott amerikai elnök beszél a Georgia állam demokrata párti szenátorjelöltjeit, Jon Ossoffot és Raphael Warnockot támogató kampányrendezvényen a georgiai Atlantában 2021. január 4-én.
MTI/EPA/Edward M. Pio Roda

Joe Biden Csúcstalálkozó a demokráciáért elnevezésű online rendezvényére Magyarországot és Törökországot sem hívják meg, azonban India és Lengyelország a meghívottak között van - írja a Politico értesülései alapján a HVG.

A decemberben esedékes online találkozóra szóló meghívókat már elkezdte kiküldeni a Fehér Ház, a lap szerint

hazánk azért maradhatott ki a körből, mert messzire sodródtak a demokratikus értékektől.

Ahogy a cikkben kifejtik, az Egyesült Államok stratégiai megfontolásai is szerepet játszanak abban, ki vehet részt a demokráciacsúcson, s feltehetően ezért küldtek meghívást Indiának, ahol aggályok merültek fel a demokratikus deficit miatt, ugyanakkor Biden kulcsfontosságú szövetségesnek tartja az országot a Kína elleni küzdelemben.

Lengyelország és a Fülöp-Szigetek is hasonló megfontolások miatt kerülhet a meghívottak közé. A Foreign Policy szerint közel száz meghívott országgal számolnak, viszont a teljes lista még nem ismert. Egy névtelenségét kérő forrásuk szerint céljuk, hogy világszerte ösztönözzék a demokratikus megújulást.

A virtuális eseményre meghívott vezetők csupán pár perces felszólalásokat tarthatnak majd, azonban a mostani rendezvény folytatásaként jövőre egy személyesen lebonyolítandó csúcstalálkozót is terveznek.

4,5 millió dollárt költött el arra az Orbán-kormány, hogy befolyásolja az amerikai politikát

A vezető amerikai lap szerint az előző republikánus alelnök, Mike Pence a múlt hónapban Magyarországon járt, hogy beszéljen a konzervatív társadalmi érdekekről. A konferenciát az Orbán-kormány rendezte elég komoly pénzekből. Nem meglepő, hogy az elmúlt időszakban a republikánus riporter, Tucker Carlson mellett a korábbi főügyész Jeff Sessions is megfordult.