Az Országos Kórházi Főigazgatóságnak fogalma sincs, a fertőzöttek, a kórházban ápoltak és az elhunytak hány százaléka kapott oltást

Az Országos Kórházi Főigazgatóságnak fogalma sincs, a fertőzöttek, a kórházban ápoltak és az elhunytak hány százaléka kapott oltást

Legalábbis ez derül ki Szél Bernadett Facebook posztjából. A kórházi csúcsszerv szűkszavú, ám legalább ennyire furcsa és érdekes tájékoztatás kiadására ráadásul 45 napos határidő-hosszabbítás után volt csak hajlandó.

A független országgyűlési képviselő azt szerette volna megtudni az Országos Kórházi Főigazgatóságtól (OKFŐ), hogy az igazolt koronavírus-fertőzöttek, a kórházban ápoltak és az elhunytak hány százaléka kapott oltást, és köztük hányan vannak az egy, illetve a két vakcinával beoltottak.

Az OKFŐ mindössze annyit közölt, hogy

„a kért formában nem tartja nyilván az adatokat, ezért nem minősül adatkezelőnek.”

A politikus bejegyzésében kiemelte, hogy a hosszabbítást éppen azzal indokolták, hogy kiemelt szerepük van a járvánnyal kapcsolatos feladatok ellátásában, mint amilyen „a kórházakkal való folyamatos kapcsolat fenntartása, a járvány kezelését elősegítő, rendszeres adatszolgáltatások”.

"Magyarul a kórházi adatok gyűjtését és rendszeres adatszolgáltatást végző szervnek fogalma sincs arról, hogy a kórházban ápolt koronavírusos betegek hány százaléka van beoltva. Mennyire hihető ez?!"

– fogalmaz Szél Bernadett, hozzátéve, hogy az OKFŐ korábban egy adatkérésre részletes adatokat szolgáltatott arról, hogy az első, illetve a második oltás után milyen volt a fertőzöttek, kórházban ápoltak és az elhunytak aránya, az egyes oltások szerinti bontásban.

"Ha megvannak az adataik a beoltottak fertőzöttségi, kórházi és halálozási arányairól, akkor hogyhogy nincsenek meg az adataik a fertőzöttek, kórházban ápoltak és elhunytak beoltottságáról?"

– teszi fel a kérdést.

Mint posztjában felidézte, nemrég Ujhelyi István fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, az EMMI-hez és a Miniszterelnökséghez ugyanezzel a kérdéssel, de tőlük sem érkezett válasz. „Miközben más országok minden további nélkül közlik, mekkora a beoltottak aránya a kórházban fekvő koronavírusos betegek és az elhunytak között, Magyarországon ezt egyetlen állami szerv sem hajlandó elárulni – holott ez az adat nagyon fontos megerősítés lenne ahhoz, hogy lássuk, valóban hatékonyak az oltások” – írja.

Szél Bernadett végül közölte, az adatvédelmi hatósághoz fordul az ügyben.