Október 23: az amerikai külügyi szóvivő is megemlékezett az 56-os hősökről

október 23
Korabeli teherautó az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2021. október 23-án.
MTI/Balogh Zoltán

Az 1956-os magyar forradalom hatvanötödik évfordulóján azokra a bátor férfiakra és nőkre emlékezünk, akik szabadságuk védelméért harcoltak Budapest utcáin - írta szombati közleményében Ned Price, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője.

"A szabadság iránti szenvedélyük 1989-ben realizálódott, amikor Magyarország a demokratikus utat választotta. A mostani évfordulót partnerünkkel és NATO-szövetségesünkkel együtt ünnepeljük" - fogalmazott a szóvivő.

Ned Price közleményében arról is írt: a forradalom után hazájukból menekülő, az Egyesült Államokban új életet kezdő magyarok hozzájárultak Amerika gyarapodásához. "Ezek a magyar amerikaiak, és sokan előttük, illetve azóta is, megerősítették a két nemzet közötti kapcsolatokat" - tette hozzá. Price írásában megemlítette, hogy idén ünneplik a Magyarország és az Egyesült Államok közötti diplomáciai kapcsolatok századik évfordulóját.

"Az 1956-os forradalomhoz hasonló pillanatok tisztaságukkal és hatásukkal tűnnek ki. Az 1956-os forradalmárok még mindig inspirálják azokat, akik értékesnek tartják a szabadságot" - zárta közleményét a külügyminisztérium szóvivője.

(MTI)