Súlyos papírhiány alakult ki Magyarországon, brutálisan elszállt a cellulóz ára

Súlyos papírhiány alakult ki Magyarországon, brutálisan elszállt a cellulóz ára

Brutálisan nő a papír előállításához szükséges cellulóz ára, de globálisan akadozik a szállítás is. Egyes papírkereskedők már szűrik a megrendeléseket vagy mennyiségi kvótákat vezettek be az ellátási gondok miatt - írja a napi.hu.

A papír napi áras lett, hasonlóan az építőiparban a cementhez. Az euró árfolyama és az energiaárak növekedése az iparban tervezhetetlen gazdasági környezetet hozhatnak létre - közölte a portállal a könyvkiadás mellett ajándékkártyák és papírtáskák előállításával is foglalkozó Líra.

A papírgyártókat és a forgalmazókat érintő egyik legsúlyosabb probléma, hogy a cellulóz ára elképesztő tempóban drágul, az áremelkedés gyakorlatilag függőleges ívet ír le. Emellett a konténerek árai is a négyszeresére nőttek: míg az év elején 3 ezer, addig ma már akár 12 ezer dollárt is elkérhetnek érte.

Az elkövetkező hónapokban a szakértők szerint nem várható javulás, pedig több hazai papírkereskedő már most sem számláz többet, hanem átállt az azonnali fizetésre. A megnövekedett költségeket a nyomdák előbb-utóbb kénytelenek lesznek áthárítani a megrendelőkre, így rövid távon is növekedni fog a papíralapú nyomdai termékek ára.