A nemzetközi keresztény lap szerint is Márki-Zay Péter a legjobb esélye az ellenzéknek Orbán Viktor ellen

A nemzetközi keresztény lap szerint is Márki-Zay Péter a legjobb esélye az ellenzéknek Orbán Viktor ellen

„A kisváros polgármestere, aki elűzheti Orbán Viktort"

- írja címében a Christian Science Monitor nevű keresztény portál Márki-Zay Péterről, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjéről.

A lap arról ír, hogy október 23-án az ellenzék miniszterelnök-jelöltje is elismerte, hogy óriási kihívás előtt áll az ellenzéki összefogás. 

„Az illiberális demokráciával büszkélkedő Orbán Viktor most olyan kihívóval áll szemben, mint talán még soha. Egy olyan mélyen vallásos és kisvárosi polgármesterrel, aki akár meg is szorongathatja." 

Felidézte a lap, hogy Márki-Zay Péter az összefogás fontosságát hangsúlyozta, mert ez a tulajdonság adott erőt a magyaroknak a szovjeturalom elleni harchoz 65 évvel ezelőtt.

„Csak így nyerhetünk: összefogunk egy szabad Magyarországért. Ne azt nézzük, ki áll mellettünk. Nézzük meg, kivel kell harcolnuink. Óriási küzdelem lesz.”

Ezt a stratégiát elemzők szerint a szükség kovácsolta, hiszen a kormányzó Fidesz kétharmados parlamenti többségét felhasználva a maga javára fordította az alkotmányt és a választójogi törvényt. Az ellenzéknek nem lesz könnyű levernie az „illiberális demokrácia európai zászlóvivőjét", de az elemzők úgy vélik, hogy ez most lehetségesebb, mint az elmúlt évtizedben bármikor.

Az összefogásnak köszönhetően sikerült 2018-ban Márki-Zaynak megnyernie a korábban fideszes fellegvárnak számító Hódmezővásárhelyet. A 2019-es önkormányzati választásokon is az összefogásnak köszönhetően tudott nyerni az ellenzék számos városban. 

Az ellenzéki előválasztáson óriási meglepetést aratott, hogy egy konzervatív jelölt tudott nyerni, de a legtöbb elemző szerint éppen jobboldalról lehet esély leváltani Orbán Viktort.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

László Róbert, a Political Capitaltől arról beszélt, hogy Márki-Zay „trükkös srác", hiszen ő valóban egy konzervatív jelölt. 

„10 évvel ezelőtt még ő maga is a Fideszre szavazott, vidéken él és hét gyermekes büszke apának számít. Nem is állhatott volna távolabb a belvárosi liberálisok politikai ízlésétől. Azt azonban nem mondja, hogy mindenkinek úgy kell gondolkodnia, mint neki, ezért ebben az értelemben liberálisnak is tekinthető.”

Márki-Zay szerint a legfontosabb kérdések közé tartozik az, hogy hová akar Magyarország tartozni? A nyugati, kereszténységen alapuló kultúrához? Benn kíván-e maradni az EU-ban? Lojális tagja szeretne-e lenni a NATO-nak? Vagy jobb neki, ha lator állam, és olyanokkal üzletel a nemzeti érdekekkel szembemenve, mint a kommunista Kína, Putyin és az iszlamisták?

A korrupció elleni küzdelmet vallja a legfontosabb harcának az ellenzéki miniszterelnök-jelöltje. És ez az üzenet fülekre talál a választók körében, különösen, mivel függetlentől származik.

„Nagy igény van… az ellenzéki táboron belül, hogy végre legyenek következményei, legalábbis politikai következményei a korrupciónak”

– mondja László Róbert, hozzátéve: ez a legrelevánsabb ígérete, amit tett.

Bíró-Nagy András, a Policy Solutions igazgatója még a baloldali és liberális szavazók nagy része is rájött, hogy Orbán Viktort csak egy olyan ember tudja megbuktatni, aki kulturálisan közel van Orbánhoz, de nem szennyezte be a korrupció. Ráadásul, hithű katolikusként nehezen tudja túllicitálni az Orbán-kormány. 

Az elemző szerint fontos, hogy Márki-Zay Péter kompromisszumokat tudjon kötni az ellenzékkel, ahol a jobboldali, a baloldali és a zöldpolitika is helyet kap. Az ellenzék jelenlegi közös programja a társadalmi igazságosságra, a demokráciára, valamint a nyugati orientációjú külpolitikára alapszik.

A lap emlékeztetett, hogy Márki-Zay Péter korábban arról beszélt, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában eltöltött idő többek között a migráció kezelésével kapcsolatos nézeteit is befolyásolta. Az Orbán-kormány alatt felállított határkerítést a „migráció kezelésének legitim eszközének” tekinti, de szerinte a migránsok nem lehetnek olyan gyűlöletkampányok tárgya és eszköze, amelyek aláássák a társadalomba való beilleszkedésüket. Úgy véli, meg kell válogatni, hogy kit engedünk be az országba. A Fidesz által idehozott letelepedési kötvényeseket pedig ki kell zavarni az országból.