Harmadik oltásra buzdít a kormány, hogy a gyengülő védettség erős maradjon

oltás, vakcina, koronavírus, covid
Egy tanulót beoltanak a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal Békésen, a Szegedi Kis István Református Gimnáziumban 2021. szeptember 2-án.
MTI/Lehoczky Péter

E-mailben biztatja az embereket a kormány a harmadik oltás felvételére - tájékoztatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) pénteken az MTI-t.

Dömötör Csaba, a  Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a közleményben azt írta, hogy az oltási programmal kapcsolatban több millió magyar embernek juttatják el a kabinet felhívását, amelyben a harmadik oltás felvételére biztatják a korábban beoltottakat.

Az e-mailben felhívják az oltottak figyelmét, hogy a védőoltás után kialakuló védettség néhány hónap elteltével gyengülhet.

"Ez minden vakcinára igaz" - emelte ki az államtitkár, megjegyezve: ezért a régebben oltottak számára is kiemelten fontos az ismétlő oltás.  

Dömötör Csaba emlékeztetett arra, hogy Magyarország az elsők között tette lehetővé a harmadik oltás felvételét és az eddig beoltott 5 millió 950 ezer emberből 1 millió 191 ezren már fel is vették azt. "Ők jelentősen védettebbek a betegség súlyos lefolyása ellen" - szögezte le.

Azt javasolják, hogy aki elmúlt 18 éves és már több mint 4 hónapja vette fel korábbi oltását, jelentkezzen az ismétlő harmadik oltásra is. Ennek beadását a háziorvostól lehet kérni, emellett az interneten, a www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas oldalon is lehet időpontot foglalni valamely kórházi oltópontra.

A kormány arra is felhívja a figyelmet, hogy a legnagyobb veszélyben továbbra is a beoltatlanok vannak - írta az államtitkár, hozzátéve: őket arra kérik, hogy "saját életük és egészségük védelme érdekében mielőbb vegyék fel az oltást".