Irán hadgyakorlatba kezdett

Irán hadgyakorlatba kezdett

Az iráni hadsereg megkezdte éves hadgyakorlatát az Ománi-öböl egyik partvidéki területén - jelentette az állami televízió vasárnap, kevesebb mint egy hónappal a Nyugattal folytatandó nukleáris tárgyalások előtt.

A beszámoló szerint a gyakorlaton a haditengerészet és a légierő egységei, valamint szárazföldi erők vesznek részt a hadászati jelentőségű Hormuzi-szorostól keletre fekvő területen.

A Hormuzi-szoroson keresztül halad át a világ teljes olajszállításának mintegy 20 százaléka az Ománi-öböl és az Indiai-óceán irányába.

A gyakorlatot egy olyan időszakban tartják, amikor egyre feszültebbé válik a helyzet Irán és az Egyesült Államok között azt követően, hogy Donald Trump korábbi amerikai elnök egyoldalúan kiléptette Washingtont az atomalkuból, majd visszaállította a korábbi Irán-ellenes szankciókat.

Az állami televízió közölte, hogy az éves gyakorlaton várhatóan vadászgépek, helikopterek, katonai szállító repülőgépek, tengeralattjárók és drónok is részt vesznek. Az nem derült ki, hogy a katonai manőverek meddig tartanak.

A Zolfaghar-1400 elnevezésű hadgyakorlat célja a külföldi fenyegetésekkel és esetleges invázióval szembeni készültség javítása - közölte az állami televízió.

Amerikai tisztviselők a múlt héten közölték, hogy Irán a múlt hónapban lefoglalt egy vietnami zászló alatt közlekedő olajszállító tartályhajót az Ománi-öbölben, és a hajót még mindig a kikötőjében tartja.

Irán ellentmondásos beszámolókat adott a történtekről, azt állítva, a Forradalmi Gárda elit kommandósai meghiúsították az amerikai haditengerészet akcióját, hogy lefoglaljanak egy iráni olajat szállító tartályhajót az Ománi-öbölben. Az állami televízió drámai felvételeket sugárzott, de nem adott további magyarázatot az incidensre.

A Közös Átfogó Cselekvési Terv (JCPOA) néven ismert nukleáris megállapodás gazdasági ösztönzőket ígér Iránnak, ha cserébe korlátozza atomprogramját. Az egyezség célja megakadályozni, hogy Teherán atomfegyvert fejlesszen ki.

Miután az Egyesült Államok 2018-ban kilépett a megállapodásból, és visszaállította az Iránnal szembeni szankciókat, az iszlám köztársaság fokozatosan és nyilvánosan felhagyott a megállapodásban foglalt, nukleáris fejlesztésére vonatkozó korlátozásokkal. Irán szerint a 20 százalékos mértékre dúsított uránkészlete meghaladta a 210 kilogrammot, ami egy újabb dacos lépés a Nyugattal folytatandó közelgő nukleáris tárgyalások előtt.

A történelmi jelentőségű nukleáris megállapodás (atomalku) értelmében Iránnak tilos volt 3,67 százalék feletti urándúsítást végeznie. A 90 százalékos feletti dúsított uránt nukleáris fegyverekhez lehet felhasználni, bár Teherán kitart amellett, hogy nukleáris programja békés célú.

Hónapok óta tartó késlekedés után az Európai Unió, Irán és az Egyesült Államok a múlt héten bejelentette, hogy november 29-én Bécsben folytatódnak a megállapodás újraélesztéséről szóló közvetett tárgyalások.

(MTI)