2922 milliárd forintra rúgott az államháztartási hiány az első tíz hónapban

2922 milliárd forintra rúgott az államháztartási hiány az első tíz hónapban

Az idei első tíz hónapban az államháztartás központi alrendszere 2922 milliárd forintos hiánnyal zárt; októberben pedig a deficit mértéke 630 milliárd forint volt - közölte a Pénzügyminisztérium kedden az MTI-vel.

A gyorstájékoztató szerint a központi költségvetés 2704,4 milliárd forintos hiányt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 265,1 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 47,3 milliárd forintos többletet értek el tíz hónap alatt.

A deficit mértékét a Pénzügyminisztérium az MTI-nek eljuttatott közleményében azzal magyarázza, hogy a kormány folytatja a családok támogatására, az adócsökkentésekre és a beruházások ösztönzésére épülő válságkezelést. 

Az intézkedéseknek köszönhetően a magyar gazdaság újraindítása az egyik leggyorsabb az Európai Unióban 

- jegyezték meg.

2021 első hét hónapjában 1803,7 milliárd forintot tett ki az államháztartás hiánya

Az év első hét hónapjában az államháztartás központi alrendszerének hiánya 1803,7 milliárd forintot ért el - közölte a Pénzügyminisztérium hétfő délelőtt az MTI-vel. Mint a tárca kifejti, az államháztartás központi alrendszerén belül a központi költségvetés 1620,9 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 221,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 39,1 milliárd forintos többletet értek el.