A Bloomberg szerint a magyar kormány lelepleződött a Pegasus-botrányban

A Bloomberg szerint a magyar kormány lelepleződött a Pegasus-botrányban

A Bloomberg című lap arról ír, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság vezetője, Stummer János szerint a magyar kormány több mint 100 embert figyelhetett meg a Pegasus nevű kémszoftverrel. Mint ismert, nemrégiben a kormány részéről Kósa Lajos, a Honvédelmi és Rendészeti bizottság elnökeként elismerte, hogy a Belügyminisztérium beszerezte a Pegasus nevű kémszoftvert, amiben ugyanakkor nem lát kivetnivalót. Ez már csak azért is érdekes, mert a kormány tagadta a szoftver használatát eleinte.

A Bloomberg szerint a következő hetek leleplezései veszélyt jelenthetnek Orbán Viktor számára a választás előtt fél évvel. A lap arról ír, hogy a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az ellenzéknek komoly esélyei lehetnek jövő áprilisban.

Stummer János a Nemzetbiztonsági bizottság vezetőjeként a Partizánnak úgy nyilatkozott, hogy várhatóak még fejlemények a Pegasus-ügyben. Ő maga október közepén látott először erről hivatalos dokumentumot, amiről azonban Kósa Lajos elszólásáig nem beszélhetett. Stummer szerint ez egy keretszerződés, ami még élő megállapodás, de hogy jelenleg is használják-e, arra nem kaptak egyenes választ.

Navracsics nem tudja most eldönteni, igazságügyi miniszterként bevetette volna-e a Pegasust

Kedden délután Budapesten, az ELTE Jogtudományi Kar épülete előtt sajtótájékoztatót tartott Navracsics Tibor a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program (EKF) megvalósításáért felelős kormánybiztos, ahol a 100 milliárdos büdzséből működő köztévé arról kérdezte, hogy Tapolcán a Városi Mozi igazgatója nem tűzte műsorra Kálomista Gábor Elk*rtuk című filmjét.

 

A bizottsági elnök azt mondta, pontosan ismeri, hány ember ellen vetették be a szoftvert, de ennél fontosabb, hogy

kik és milyen felhatalmazás alapján használták fel.

Mint mondta, most ezekre a kérdésekre koncentrálnak, és – mint fogalmazott – lát olyan forgatókönyvet, ami olyan újabb fordulatot eredményezhet ebben az ügyben, hogy a magyar nyilvánosság a mostanihoz képest több mindent fog tudni erről a kérdésről.

Magyar kémszoftver-vásárlás: levelet írt Stummer János az NSO Group vezetőinek, hogy kiderüljenek a részletek

Miután Kósa Lajos a múlt héten beismerte, hogy a magyar kormány megvásárolta a Pegasus-szoftvert, Stummer János, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke levelet küldött az izraeli NSO Group vezetőinek, hogy tájékoztatásért kérjen arról, amiről a magyar kormány nem hajlandó beszélni. Vagyis arról, hogy

A Bloomberg emlékeztetett, hogy júliusban járta végig a világsajtót az a hír, hogy a magyar kormány feltehetően, már évekkel ezelőtt elkezdte használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. A több mint 300 magyarországi célpont között voltak tényfeltáró újságírók, médiacégeket tulajdonló vagyonos üzletemberek (például Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosa), illetve szűkebb környezetük is.

Időközben kiderült, hogy a lehetséges megfigyeltek listáján az oknyomozó újságírók és politikusok mellett az Ügyvédi Kamara korábbi elnöke, Bánáti János és Gödöllő ellenzéki polgármestere, Gémesi György is szerepel.

A Bloomberg rámutatott, hogy a kormány kezdetben azt állította, hogy „nincs tudomása” a Pegasus beszerzéséről, de ezt Kósa Lajos múlt csütörtöki nyilatkozata megcáfolta. Stummer János is megerősítette ezt vasárnap, hozzátéve, hogy Magyarország szerződése az NSO-val továbbra is érvényes.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}