Moszkva felelőtlennek nevezte a lengyeleket, és aggódik a humanitárius válság miatt

Moszkva felelőtlennek nevezte a lengyeleket, és aggódik a humanitárius válság miatt

Elfogadhatatlan és felelőtlenség, hogy a lengyel miniszterelnök Oroszországot vádolta meg a lengyel-fehérorosz határon kialakult migrációs helyzetért - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak.

Az MTI beszámolója szerint Peszkov azt mondta, hogy a lengyel-fehérorosz határon "humanitárius katasztrófa" kialakulása fenyeget, amivel kapcsolatban azzal vádolta meg  a nyugati vezetőket, hogy nem kívánják kinyilvánítani "az európai értékek iránti elkötelezettségüket". Elmondta, hogy az orosz és a fehérorosz elnök konzultált a helyzetről.

A Moszkvában tárgyaló Vlagyimir Makej fehérorosz külügyminiszter hangot adott álláspontjának, miszerint az EU a határmenti migrációs válság "kiprovokálásával" ürügyet teremtett a Minszk elleni újabb közös szankciók bevezetésére.

A Kreml sajtószolgálata azt is közölte, hogy telefonon tárgyalt a lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzetről Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár.

Az orosz fél tájékoztatása szerint a két vezető aggodalmát fejezte ki a migrációs válság humanitárius következményeivel kapcsolatban.

A német kezdeményezésre létrejött eszmecsere során Putyin felajánlotta Merkelnek, hogy segít előmozdítani a Minszk és az uniós országok közötti közvetlen tárgyalásokat az ügyben.