Duplázódik a búza és a kukorica ára, kétszámjegyű drágulás jöhet a kenyér árában

Duplázódik a búza és a kukorica ára, kétszámjegyű drágulás jöhet a kenyér árában

Drasztikus áremelkedési folyamat kezdődött a tőzsdén kereskedett élelmiszerek piacán, így a búza, kukorica árában is szinte duplázódást látni - mondta Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrárüzletág ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak. Kifejtette,

tonnánként 40-50 ezer forint helyett ma már 90 ezer forint felett jár az ár, és a drágulás természetesen megjelenik a liszt, majd a kenyér árában is.

Néhány hete az iparági szereplők még mindenkit nyugtattak, hogy van elég búza, de a helyzet csalóka, ugyanis csak fizikailag van meg a gabona, a készleteket már lekötötték. A drágulásnak több összetevője van: energiaválság, Covid okozta gazdasági változások és az aktuális nyersanyagpiaci szuperciklus (ez azt jelenti, hogy az árak tartósan, akár egy évtizeden is túlnyúlóan, széles körben emelkednek).

Hollósi elmondta, a búza hiánycikk státuszából adódóan a malmok 40 százalékkal emelhetik a liszt átadási árát januártól. A szakember szerint

a boltok polcain összességében 10-15 százalékos drágulás jöhet.

Hollósi nyilatkozata alapján a problémát az okozza, hogy „a modern élelmiszer-gazdaság még nem nézett szembe olyan helyzettel, hogy rövid idő alatt az ár minden komponense egyszerre emelkedjen ekkorát, az energia, a munka, a hozzáférés, az olajár, az anyagár."