IDEA: szorosan halad egymás mellett a Fidesz és az ellenzéki összefogás

IDEA: szorosan halad egymás mellett a Fidesz és az ellenzéki összefogás

A teljes népesség vonatkozásában az ellenzéki pártok közös listája vezet, igaz csak egy százalékponttal, az ellenzék 39, a kormánypárt pedig 38 százalékon áll. Az elmúlt hónaphoz képest a Fidesz esetében semmilyen mozgás nem történt, az ellenzék esetében egy százalékponttal csökkent a támogatottság - írja az IDEA Intézet a legfrissebb méréséről.

Mint írták, a választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók rétegében ugyanakkor történt némi elmozdulás. Míg az előző mérés esetében – igaz az előválasztás időszakában – az ellenzék és a
Fidesz–KDNP teljesen kiegyenlített támogatottsággal rendelkezett, addig október végére, november elejére visszaállt a korábbi „rend”. A rendkívül aktív, már most jól mozgósított és elszánt fideszes szavazói tábor következtében újra a kormánypárt vezet három százalékponttal.

.



A Fidesz–KDNP választottsága az előző hónaphoz képest 1 százalékponttal nőtt, így jelenleg 34 százalékos. Az ellenzéki pártok közül a Momentum és a Jobbik is 1–1 százalékponttal növelni tudta a támogatottságát (7%, illetve 9%), míg az MSZP, az LMP és a Párbeszéd választottsága 1–1 százalékponttal csökkent. Így az MSZP 4, az LMP és a Párbeszéd 1–1 százalékon áll a teljes, választókorú népesség csoportjában. A parlamenten kívüli Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom egyaránt 3–3 százalékot kapna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson – az MKKP támogatottsága így 1 százalékponttal emelkedett.

.



A biztos szavazó pártot választók esetében a Fidesz–KDNP 2 százalékponttal tudta növelni a támogatottságát (48%), így ebben a választói szegmensben is visszaállt az előválasztás előtti támogatottsági szint. Az ellenzéki oldalon a biztos szavazó pártot választók körében is továbbra a DK vezet, ebben a körben a választók 17 százaléka támogatja, a Jobbikot 12 százalék.
 

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}