Brit védelmi miniszter: megengedhetetlen a lengyel-fehérorosz helyzet súlyosbodása

Brit védelmi miniszter: megengedhetetlen a lengyel-fehérorosz helyzet súlyosbodása

Megengedhetetlennek nevezte csütörtöki lengyelországi látogatása során Ben Wallace brit védelmi miniszter, hogy a lengyel-fehérorosz határon tovább súlyosbodjék a helyzet, és megerősítette, hogy egy brit századot vezényelnek a határ őrzésében részt vevő lengyel katonák támogatására - írja tudósításában az MTI.

Wallace az északkelet-lengyelországi Bemowo Piskie katonai bázison lengyel hivatali partnerével, Mariusz Blaszczakkal tárgyalt. Találkoztak a NATO keleti szárnyán telepített nemzetközi alakulat amerikai, brit, horvát és román katonáival is.

A kétoldalú tárgyalást követő sajtóértekezleten a brit miniszter nemcsak Lengyelország, hanem Litvánia, Lettország és egész Európa destabilizációjára tett tudatos kísérletnek nevezte a Fehéroroszország irányából érkező migrációs nyomást.

Komolyabb határostromra való készülés jeleit tapasztalják a lengyelek a fehérorosz határon

A lengyel határőrség szerint a mai nap folyamán nagyobb ostrom várható a fehérorosz-lengyel határon. Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője a Twitteren azt írta: az utóbbi napokban teheratókkal törmeléket és köveket hordtak fehérorosz építőipari üzemekből a határra. Zaryn a levegőbe adott lövésekről is írt.

A helyzetre szerinte a legjobb választ a NATO-n belüli és a kétoldalú partneri együttműködéssel lehet megadni.

"Bizonyos, hogy nem engedjük meg a helyzet további súlyosbodását a határon"

- jelentette ki Wallace.

"Felszólítjuk Lukasenkát (fehérorosz elnököt), hogy hagyjon fel a határhoz nyomott (...) emberek fegyverként történő felhasználásának visszataszító kísérletével" 

- fogalmazott.

Mariusz Blaszczak kijelentette, hogy a lengyel határ átjárhatatlan, és megköszönte a brit katonák támogatását. Emlékeztetett: az Egyesült Királyság októberben ajánlotta fel, hogy egy brit hadmérnöki alakulatot vezényelnek a lengyel határvédelem támogatására.

A múlt héten terepszemlére érkezett brit csoport látogatása után, várhatóan még novemberben, egy brit század közös szolgálatot kezd a lengyel katonákkal. Feladatuk a határkerítés javítása, valamint a határ menti utak átjárhatóságának biztosítása lesz - közölte Blaszczak.

A két miniszter aláírt egy szándéknyilatkozatot is, melynek értelmében Lengyelország brit CAMM típusú moduláris légvédelmi rakétát szerezne be a Narew légvédelmi program keretében.