Márki-Zay Péter Röszkén: az ellenzék választási győzelme után is marad a határkerítés

Márki-Zay Péter a határzárnál, migráns
Márki-Zay Péter a határzárnál
Márki-Zay Péter/Facebook

Egy ellenzék alakította kormány együtt kívánna működni a Frontex-szel, az európai határvédelmi ügynökséggel. A magyar rendőrök mellett és nem helyett legitim az Európai Unió közös határőrségének bevonása a határ védelmébe - jelentette ki Márki-Zay Péter (MMM) ellenzéki miniszterelnök-jelölt csütörtökön Röszkén.

A politikus az ideiglenes biztonsági határzárnál tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az ellenzék programja megtartani azt, ami jó, nemcsak a családtámogatást, az alacsony adókat, hanem a határt védő kerítést is. Hozzátette: a kerítés az illegális migráció megakadályozásának működő eleme,

az ellenzék választási győzelmét követően is marad a határt védő kerítés.

Úgy fogalmazott: bár Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy magyarokat csak magyarokkal lehet pótolni, a gyakorlat nem ezt mutatja.

A kormány 2019-ben 55 ezer, de még 2020-ban, a járvány idején is 43 ezer Európai Unión kívüli migránst telepített be Magyarországra.

Az ellenzék elsősorban magyar munkavállalók hazacsábításával kívánja megoldani a munkaerőhiányt. A pandémia lehetőséget adott volna arra, hogy

"a járvány miatt Nyugat-Európából hazatérő magyaroknak itt kínáljunk megélhetést"

- közölte Márki-Zay Péter.

Márki-Zay Péter: szigorúbban kéne felügyelnie az Európai Uniónak azt, hogy kit enged be

Az Euractiv című lap is beszámolt Márki-Zay Péter brüsszeli látogatásáról, ahol újságírói kérdésre reagálva elmondta, hogy az Európai Uniónak jobban kéne felügyelnie arra, hogy mire ad pénzt a tagállamoknak. A lap szerint Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy az ellenzék azt szeretné elérni, hogy az ország megfeleljen a jogállamiság kritériumainak, és mindenekelőtt a kormányzat „ne lopja el az európai adófizetők pénzét."

A készülő ellenzéki választási program belügyi és rendészeti területéért felelős Lengyel Róbert siófoki polgármester azt mondta, történelmi bűnnek tartja a nagy múltú és kiváló szakembereket felvonultató magyar határőrség megszüntetését. Ugyanakkor jó döntést hozott a kormány, amikor elkészült a déli határszakaszt az illegális migrációval szemben védő kerítés - tette hozzá.

Az MMM elnökségi tagja megismételte, a kerítésre szükség van, azt meg kell tartani. Hangsúlyozta azonban, hogy

a kerítés önmagában nem fogja útját állni az illegális migrációnak.

Az évtizedekig rendőrként szolgáló politikus szerint már most is igen jelentősek a magyar rendőrség létszámproblémái.

"Méltánytalan és megalázó az a bér, amiért rendőreink a hazát szolgálják"

- mondta, hozzátéve: ha így folytatódik, nem lesz, aki védje határainkat.

A polgármester helyesnek tartja a kormány ígéretét a hivatásos állománynak szánt hat havi fegyverpénzről. Ugyanakkor azt mondta, jó néhány száz vagy ezer rendőr ezt az összeget várja, s utána készül elhagyni a testületet, mert egészen egyszerűen nem tud megélni a béréből.

Lengyel Róbert kijelentette, az új kormánynak elsők között a magyar rendőrségen kell rendet tennie, anyagi forrásokat kell biztosítani a testületnek.

A politikus közölte, el kell gondolkodni - a korábbi határőrség mintájára - elsősorban a schengeni határokon különleges rendészeti egységek fölállításáról.

 

(MTI)