Roham volt szeptemberben a patikákban, közel 49 milliárdos gyógyszerforgalom jött össze

patika, gyógyszer
A Gyógyszerészi Kamara által a gyógyszerszedés hatékonyságának javítására indított program sajtótájékoztatójának helyet adó budapesti Róna Patika 2019. szeptember 4-én.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Szeptemberben 48,9 milliárd forintot tett ki a hazai patikák vényköteles támogatott gyógyszerforgalma – számolt be a Világgazdaság a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatait elemző Hiflylabs Zrt. közlése alapján. Az elemzőcég vezetője azt mondta, hogy ősszel újabb felvásárlási hullám kezdődött.

A lap azt írja,

az előző hónaphoz mérve 6,8 százalékos, tavaly szeptemberhez viszonyítva pedig 2,9 százalékos volt a növekedés.

Az utóbbi hónapokra átmenetileg megugró lakossági gyógyszerállomány volt jellemző a még márciusban tapasztalt, átlag feletti vásárlási volumen miatt, ami az ősz elejére lecsengett.

Kiemelték,

szeptember az elmúlt fél év legnagyobb forgalmát hozta a vényköteles támogatott piacon.

Ráadásul szokatlan módon az értékesített dobozok mennyisége nagyobb mértékben nőtt, mint a forgalmi érték: ez ugyanis az előző hónaphoz mérve 9,8 százalékkal ugrott meg, szemben a 6,8 százalékos árnövekedéssel. A magyarországi patikák összesen 16,8 millió darab támogatott vényköteles gyógyszert adtak el, ez 0,7 százalékkal kevesebb a tavaly szeptemberi értéknél.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az első őszi hónapban 2,7 százalékkal, a másodikban pedig 2,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a hazai patikákban.

A NEAK-adatokkal kapcsolatban Virág Zsolt, a Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke elmondta:

újabb felhalmozási ciklushoz értünk szeptemberben, a gyógyszereladások megugrásában pedig a koronavírus negyedik hullámától való félelem is szerepet játszhatott.

Az előző hónaphoz képest a legnagyobb mértékben Budapest vénykötelesgyógyszer-forgalma lendült fel (10,2 százalék), megelőzve Baranya (9 százalék), valamint Csongrád-Csanád megyét (8,3 százalék).

Éves szinten minden megyében növekedést mértek, Zala kivételével, itt az 1,7 százalékos visszaesés hátterében a daganatellenes szerek eladásainak visszaesése áll. A lap szerint ez lokális trendnek tekinthető, viszont látható nyomot hagy, miután ez a kategória teszi ki a teljes gyógyszerforgalom több mint 17 százalékát.

A havi 6,8 százalékos növekedéshez a legnagyobb mértékben a daganatellenes szerek és a szisztémásfertőzés-ellenes gyógyszercsoport járult hozzá 1,06, illetve 1,03 százalékponttal.

Az utóbbiak közé tartoznak az antibiotikumok, amelyek forgalma csaknem 70 százalékkal bővült augusztushoz képest az őszi influenzajárvány hatásaként.