Segítség az egészségügyi maszkok közötti eligazodáshoz (x)

Segítség az egészségügyi maszkok közötti eligazodáshoz (x)

Mit jelent a beszerezhető egészségügyi maszkok esetében a besorolás? Melyik megnevezés pontosan mekkora védelmet biztosíthat a légúton terjedő fertőzésekkel, különösen a koronavírusos megbetegedéssel szemben?

Ezekről a kérdésekről lesz szó alapvetően a bejegyzésben. Igyekszünk egyfajta iránytűt szolgáltatni a különféle egészségügyi maszkok között. A lényeg természetesen az, hogy tudatos választással sikerüljön tartósan és eredményesen megelőzni a nemkívánatos fertőzések mindegyikét, méghozzá akár hosszabb távon is. 

Amit az orvosi maszkok kapcsán alapvetően tudni érdemes

Nyilván önmagában az elnevezés is sokat elárulhat ezekről a maszkokról. Illetve arról, hogy a felhasználás jellegét illetően leginkább hol és milyen körülmények között hasznosíthatók kiemelt hatékonysággal.

Az orvosi változatokat alapvetően azért találták ki, úgy fejlesztették őket és úgy történik a gyártásuk, hogy egészségügyi intézményekben és kórházakban nyújtsanak védelmet a fertőző cseppekkel szemben.

Ehhez mérten több, egymástól különálló rétegből épülnek fel. A külső réteg funkciója taszítani a fertőző cseppeket, belül pedig a nemkívánatos cseppek és nedvesség felszívását hivatott szolgálni a beépített réteg.

Mennyire hatékony és tartós védelem remélhető az FFP2-es maszkoktól?

Az FFP2 besorolást kapott szájmaszkok esetében a legfontosabb mutatószám az a 6-8%, ami a kicsi baktériumok és fertőzések átjutási esélyét hivatott reprezentálni. Egyébként olyan, szemmel nem érzékelhető és apró méretű vírusokról van szó, amilyen például a koronavírus-fertőzés is.

Úgyhogy azt is lehet mondani, hogy az FFP2-es maszkok esetében azért már lehet beszélni egyfajta fokozott védelemről. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy azért nem mindent tudó és áthatolhatatlan eszközökről van szó.

Illetve az is lényeges tényező, hogy tartós és hathatós védelem kizárólag akkor remélhető tőlük, hogyha valóban rendeltetésszerűen történik maga a használat.

Az FFP3 besorolású maszkok viselésével és használatával kapcsolatos tudnivalók

Az egészségügyi maszkok legmagasabb védelmét biztosító szintjét az FFP3-as változatok jelenthetik. Merthogy ezeknél az eszközöknél a nemkívánatos kórokozók és vírusok 99%-át képes kiszűrni a maszk a levegőből.

Tehát a belélegzett levegőben legfeljebb 1% körüli lehet a kórokozók, baktériumok és vírusok koncentrátuma. Úgyhogy ezt a védelmi mechanizmust már valóban lehet hatékonynak és megbízhatónak nevezni.

Magyarul, hogyha egy mód van rá, akkor erősen javasolt az FFP3 besorolással feltüntetett egészségügyi maszkok beszerzésére fókuszálni. Hogyha a rendeltetésszerű és tudatos használatuk is rendben lesz, az valóban tartós védelmet biztosíthat.