Nem lehetetlen: "csak" 8,5 évnyi átlagbérbe kerül Budapesten egy 50 négyzetméteres lakás

lakásvásárlás, lakás
Fotó: unsplash.com

Budapesten 8,5 évi, Prágában 8,6 évi, Pozsonyban 11 évi nettó átlagbér szükséges egy 50 négyzetméteres átlaglakás megvásárlásához

- írja friss összesítésében az ingatlan.com.

Az MTI által szemlézett kutatás szerint a régió fővárosaiban 2018-ban még 7,5-8 évnyi átlagfizetésből összejött egy ekkora lakás ára. Egy 50 négyzetméteres prágai vagy pozsonyi lakás ára meghaladja az 50 millió forintot, Varsóban az ár alig több mint 42 millió forint, Budapesten pedig 36 millió alatt marad.

A kutatása hivatalos adatok alapján azt vizsgálta, hogy hány évre jutó nettó átlagfizetésből jön ki egy budapesti, prágai, pozsonyi, varsói és bukaresti lakás ára. Az eredmény sorrendváltozást mutat.

Ahogy Magyarországon, úgy a többi visegrádi országban is emelkedtek a bérek, és a lakáspiacon is feljebb mentek az árak az elmúlt három évben, az ütem azonban eltérő

 - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: A bérnövekedés és a lakásdrágulás eltérő üteme átrendezte a régión belüli megfizethetőségi sorrendet is.

Budapesten kell a "legkevesebbet" dolgozni egy 50 négyzetméteres lakásért

Az ingatlan.com elemzése szerint Budapesten kell a legkevesebbet dolgozni egy 50 négyzetméteres lakás árához:

8,5 évre jutó nettó átlagfizetés kell a 35,9 millió forintos ingatlanhoz.

Egy prágai lakás megvásárlásához forintban számolva közel 55 millió forintnak megfelelő cseh koronára van szükség, ami az ottani átlagbérből 8,6 év alatt jöhet össze. Varsóban szintén közel van a többiekhez, több mint 42 millió forintnyi zloty kellene egy ilyen alapterületű lakáshoz, ami 8,8 évnyi varsói átlagfizetést jelent.

Kilóg a sorból a pozsonyi piac, a szlovák fővárosban átlagosan 53 millió forint értékű euró kell az 50 négyzetméterhez - ez az összeg azonban viszont közel 11 évnyi pozsonyi átlagbérből finanszírozható.

A Visegrádi Négyeken kívül Románia fővárosában is majdnem 9,5 évnyi nettó átlagfizetés kell egy 50 négyzetméteres bukaresti lakás megvásárlásához. Bár Bukarestben csak 28,5 millió forintnyi lei-be kerül egy ekkora ingatlan, a havi nettó fizetések is jóval alacsonyabbak 252 ezer forintnak felelnek meg.

A 2018-as helyzethez képest valamennyi fővárosban drágultak a lakások a fizetésekhez képest. Akkor még Budapesten, Varsóban és Bukarestben 7,5 évre elegendő nettó átlagfizetés is elég volt. Prágában és Pozsonyban viszont több mint 8 év kellett hozzá. Ehhez képest most szinte mindenhol minimum fél-egy évvel többet kell dolgozni érte, de a fővárosok közül legalább Budapesten lehet a legrövidebb idő alatt lakáshoz jutni

- tette hozzá az ingatlan.com szakértője.