A svéd parlament megválasztotta az ország első női kormányfőjét, aki azonban a kinevezése után nem sokkal le is mondott

Andersson
Magdalena Andersson svéd pénzügyminiszter, a Szociáldemokrata Párt elnöke sajtótájékoztatót tart, miután a parlamenti képviselők jóváhagyták miniszterelnökké választását Stockholmban 2021. november 24-én.
MTI/AP/TT Hírügynökség/Erik Simander

A stockholmi parlament - két hétig tartó tárgyalásokat követően - szerdán megválasztotta az új kormányfőt, Magdalena Anderssont, a svéd szociáldemokraták vezetőjét. Andersson az első női kormányfő a skandináv királyságban.

Az 54 éves közgazdász, aki korábban elődje, Stefan Löfven pénzügyminisztere volt, kedd este szerezte meg a tisztséghez szükséges támogatást, köszönhetően a kisnyugdíjak emeléséről az utolsó pillanatban kötött megállapodásnak az egyik kisebb baloldali párttal.

A hét évnyi, hatalomban töltött idő és a nyár eleji politikai válság miatt "kimerült" Stefan Löfven kormányfő augusztusban bejelentette, hogy novemberben lemond, kevesebb mint egy évvel a 2022 szeptemberi parlamenti választások előtt. A közvetlen stílusáról ismert egykori úszó Magdalena Andersson, aki a "buldózer" becenevet kapta, november elején állt a Szociáldemokrata Párt élére. A miniszterelnöki poszt átadása azonban bonyolultnak bizonyult, a támogatásokban megmutatkozó eddigi legkisebb különbséggel.

Magdalena Anderssont a képviselők 117 igen szavazattal, 57 tartózkodással, 174 nem szavazattal és egy hiányzóval választották meg. Svédországban egy kormányt akkor fogadnak el, ha a 349 képviselőből az abszolút többség (175 képviselő) nem kezdeményez bizalmatlansági indítványt.

Egy évszázaddal azután, hogy a nők szavazati jogot kaptak Svédországban, Magdalena Andersson az első miniszterelnöknő. A tisztség 1876-os megalakítása óta harminchárom férfi kormányfője volt az országnak.

Frissítés:

Kinevezése után néhány órával le is mondott posztjáról Magdalena Andersson, miután nem sikerült átvinnie a költségvetési törvényt a parlamenten, majd pedig a Zöldek kiszálltak a szociáldemokratákkal kötött koalíciós megállapodásból.

(MTI)