Üzemanyag: az új vírusmutáció miatt bezuhant az olajár, így rendeződhet a helyzet

benzinkút, üzemanyag
pixabay.com

Több mint öthavi mélypontra esett a Brent olajfajta ára pénteken késő délután azokra a félelmekre, hogy ha tovább terjed a koronavírus Dél-afrikai Köztársaságban felfedezett új variánsa, akkor újra bezárkózhatnak az országok, és korlátozhatják a közlekedést, ami a kőolaj iránti kereslet drasztikus esésével járhat ugyanúgy, mint a járvány első hulláma idején.

Röviddel 18 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 9,14 dollárral (11,15 százalékkal) 73,08 dollárra, június 12-ike óta legalacsonyabb szintre esett.

A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta ára 9,95 dollárral (12,69 százalékkal) 68,44 dollárra zuhant.

Az új, dél-afrikai vírusvariáns teljesen más mint az eddigiek, a Pfizert is átalakíthatják

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Dél-Afrikában azonosított változata egyértelműen különbözik az eddigiektől, és szétterjedése akár azzal is járhat, hogy módosítani kell a Pfizer-BioNTech oltóanyagot - mondta a német BioNTech szóvivője pénteken. "Megértjük a szakértők aggodalmát, és azonnal vizsgálatot indítottunk a B.1.1.529-es variánssal kapcsolatban"

Az országok közötti utazási korlátozások újabb szigorításának lehetősége a padlóra vitte a légitársaságok részvényeit. Így például a Lufthansa 12,4 százalékkal, az IAG, a British Airways anyavállalata, valamint a spanyol Iberia 14,4 százalékkal, az Air France-KLM 8,9 százalékkal, az easyJet pedig 10,9 százalékkal gyengült.

Legutóbb ma, azaz pénteken csökkentették a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát, ez bruttó 4 forintot jelentett a benzinkutaknak, akik kötelesek maximum 480 forinton adni az üzemanyagokat, így most ennyivel kisebb lett a veszteségük. Az újabb bejelentések további csökkentéseket jeleznek előre.