Vámosszabadi után budapesti albérletekben szállásolták el az afgán menekülteket

Vámosszabadi után budapesti albérletekben szállásolták el az afgán menekülteket

Szeptember 1-jén a Vámosszabadi befogadóállomáson 300 afgán menekültet szállásolt el Magyarország, az ideiglenes tartózkodási engedélyük azonban november 30-án lejárt. A Telex ellátogatott a táborhoz, ami jelenleg üresen áll, mint megtudták, bár a helyiek azt hitték, hogy az eddigiekhez hasonlóan decemberre elhagyják az ország területét, nem ez történt. Többségük jelenleg Budapest közelében bérelt ingatlanokban laknak.

A Telex kérdésére a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elárulta, hogy

összesen 35 családot, 168 főt: 36 nőt, 51 férfit és 81 kiskorú gyermeket helyezett el önálló lakásban, Budapest területén bérelt ingatlanokban.

Kiderült az is, hogy az integrációs programban 18 hónapig vesznek részt a csládok, ami teljes körű ellátással jár. Vagyis az életvitelükhöz pénztámogatást nyújt a máltai szolgálat, emellett ingyenes magyar nyelvtanfolyamon vehetnek részt, de az ügyintézésben is segítséget kapnak:

  • a tolmácsolásban,
  • a dokumentumok fordításában,
  • a letelepedési engedély kitöltésénél,
  • a külföldi részére szóló személyi igazolvány igénylésében,
  • a lakcímkártyánál,
  • és a TAJ-kártya intézésénél.

Emellett teljes körű egészségügyi ellátásban részesülnek, pszichológus segít a traumák feldolgozásában, „a szeretetszolgálat információs csoportja pedig abban, hogy a kulturális különbségekből minél kevesebb feszültség adódjon és azokat megfelelően kezeljék, valamint hogy a családok megismerjék a magyarországi rendszereket.

A családokhoz kiosztott mentorok ezen felül a felnőtteket az álláskeresésben és munkaerőpiaci integrációban, szakmai tanfolyamok elvégzésében, a gyerekeket pedig a közoktatásban segítik.

A lap emlékeztet rá, hogy a Magyar Honvédség még augusztus végén, a tálibok hatalomátvételét követően 57 afgán családot, köztük 180 kiskorú gyermeket evakuált Afganisztámból, mert otthon az életük veszélybe került volna. 

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}