Óvatosan közlekedjen: ónos eső miatt riasztást adtak ki több megyére

ónos eső
Egy gyalogos megy az ónos eső miatt jeges járdán Budapesten, a Móricz Zsigmond körtéren.
Fotó: MTVA/Bizományosi: Turbéky Eszter

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök hajnali adatai szerint ónos eső veszélye miatt több megyében elsőfokú riasztás van érvényben, később Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna és Zala megyében adhatnak ki újabb riasztásokat – számolt be az MTI.

Ónos eső főként a Dunántúl középső és keleti felén várható (döntően átmeneti jelleggel), de kiemelten Veszprém megyében akár 5 milliméternél is több eső hullhat a késő délelőtti órákig.

Napközben az Alpokalján, Kisalföldön tovább folytatódik az éjszaka kezdődött havazás, míg a Dunántúl más részein kezdetben havas esőre, fagyott esőre, illetve ónos esőre egyaránt lehet számítani, majd dél felől egyre inkább eső lesz jellemző.

A nap folyamán északnyugat felől egyre nagyobb területen havazásba vált át a csapadék. Az Északnyugat-Dunántúlon, illetve a Dunántúli-középhegység térségében 10 centiméter, az Alpokalján akár 20 centiméternél nagyobb hóréteg is kialakulhat. A Dunántúl északkeleti részén, a főváros térségében általában maximum 5 centiméternyi hómennyiség gyűlhet össze.

A havazás veszélye miatt

  • Fejér,
  • Győr-Moson-Sopron,
  • Komárom-Esztergom,
  • Vas,
  • Veszprém,
  • és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Napközben a megélénkülő északnyugati szél az Észak-Dunántúlon hordhatja a havat.