A kormány több állami cég magánosítási tilalmát oldaná fel

A kormány több állami cég magánosítási tilalmát oldaná fel

A kormány feloldaná több honvédelmi cég, illetve a polgári légi irányításért felelős Hungarocontrol a magánosítási tilalmát – derült ki egy utolsó pillanatban benyújtott kormányzati módosító javaslatból - írja a Népszava.

Erről a parlament jövő héten szavaz, az újabb salátatörvényt az "egyes vagyongazdálkodási tárgyú rendelkezésekről, valamint egyes vagyongazdálkodást és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokat érintő törvények módosításáról" címre keresztelte a vagyonminiszter-helyettes.

Ha átmegy a módosítás, az azt fogja jelenti, hogy a száz százalékban állami HM Arcom, HM Currus, HM Arzenál és Hungarocontrol, valamint a többségben állami Rába eladási tilalma feloldásra kerülne. A lap kiemeli,

a három HM-es vállalkozás a Magyar Honvédség fegyverkarbantartással, fegyvergyártással vagy épp a honvédségi laktanyák kezelésével foglalkozó háttércége. A tőzsdén is forgó Rába megrendeléseinek jelentős részét szintén a Magyar Honvédség adja. Ebből a szempontból a listán a légiirányítással foglalkozó Hungarocontrol a kakukktojás.

 Az előterjesztő, Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár azzal nyugtatta az ellenzéket, hogy a törvény mindössze egy, a cégek holdingba szervezését megelőző lépés, ami természetesen előnnyel jár: az így létrejövő társaság ismét visszakapná a privatizáció elleni védelmet.