Vádat emeltek a Gdansk főpolgármesterét meggyilkoló férfi ellen

Pawel Adamowicz
Pawel Adamowicz gdanski polgármesterről emlékeznek meg városában 2019. január 16-án. Adamowiczot január 13-án gyilkolta meg egy késelő férfi Gdanskban.
Fotó: MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa

Vádat emeltek pénteken az ellen a férfi ellen, aki 2019 januárjában egy jótékonysági koncerten meggyilkolta Pawel Adamowiczot, Gdansk főpolgármesterét.

Az MTI azt írja, Stefan W. egy jótékonysági adománygyűjtés zárókoncertjén késelte meg a főpolgármestert, aki kórházba szállítása után belehalt sérülésébe. A lengyel tengermelléki kikötővárost 1998 óta irányító közismert politikus meggyilkolása egész Lengyelországot megrendítette, az áldozatot tömegek kísérték utolsó útjára.

Stefan W. a kihallgatások során nem ismerte be bűnösségét.

Az ügyészségi eljárás során őrizetben tartott férfi ellen „különösen aljas indokból, előre megfontolt gyilkosság” miatt emeltek vádat

– idézte a lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info) a gdanski ügyészség szóvivőjét, Grazyna Wawryniukot.

A vádirat szerint a tettes bosszút akart állni korábbi, szerinte igazságtalan börtönbüntetéséért, és Adamowiczban a hatalom, ezen belül a bírói hatalom megtestesülését látta.

Korábbi információk szerint Stefan W. a gyilkosság elkövetése előtt egy hónappal szabadult a bankrablások miatt kiszabott 5 és fél éves börtönbüntetés letöltése után.

A vádemelés előtt 400 tanút hallgattak ki, 60 szakértői, ezen belül három pszichiátriai jelentést készíttettek. Az orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy Stefan W. beszámíthatósága korlátozott volt a tett elkövetésekor.

A különösen aljas indítékból elkövetett gyilkosságért Lengyelországban 12 évnél rövidebb szabadságvesztés nem szabható ki, de lehetséges akár életfogytiglani büntetés is. Korlátozottan beszámítható tettes esetében a bíróság azonban enyhébb ítéletet szabhat ki.