Bulgária: az elnök Kiril Petkovot bízta meg a kormányalakítással

Bulgária: az elnök Kiril Petkovot bízta meg a kormányalakítással

Kormányalakítással bízta meg szombaton Rumen Radev bolgár elnök Kiril Petkovot, a november 14-i előrehozott parlamenti választásokon győztes Folytatjuk a Változást koalíció társelnökét.

Pénteken a Folytatjuk a Változást (PP) sikeresen befejezte a tárgyalásokat, megegyezett a koalíciós kormány összetételében, és aláírta a kormánykoalíció létrehozásáról szóló megállapodást a Bolgár Szocialista Párttal, a Van Ilyen Nép párttal (ITN) és a Demokratikus Bulgária (DB) szövetséggel. A négypárti koalíciós kormány az idei harmadik előrehozott választás nyomán jött létre, miután a két korábbiból nem került ki kormányképes erő.

Idén már harmadszor járulnak az urnákhoz a bolgár választók

Megkezdődtek az általános választások Bulgáriában, ahol idén már harmadszor szólítják az urnához a mintegy 6,7 millió szavazásra jogosultat, hogy a koronavírus-járvány közepette megválasszák az ország új parlamentjét és új elnökét. Az áprilisi és júliusi sikertelen választások után ez már a harmadik kísérlet a 240 törvényhozó megválasztására, akik az Európai Unió legszegényebb országát hivatottak kivezetni az egészségügyi és a gazdasági válságból.


Koalíciónk mottója: zéró tolerancia a korrupcióval szemben

- jelentette ki Petkov, akinek pártja 25,67 százalékkal győzött a novemberi választáson, de a kormányalakításhoz koalíciós társakra van utalva. A szocialisták 10,2, az ITN 9,5, a DB pedig 6,4 százalékot ért el a választáson.

Petkov szerint a koalíció ki fogja tölteni a 4 évet. A kormány prioritásai között nevezte meg az igazságügyi reformot és a korrupció, a növekvő villanyáramár és a koronavírus-járvány elleni küzdelmet. A bolgár parlament várhatóan már hétfőn szavaz az új kormányról.

(MTI)