Amerikaiak próbálnak békíteni az orosz-ukrán határon

Amerikaiak próbálnak békíteni az orosz-ukrán határon

Ukrajnába és Oroszországba utazik a jövő héten Karen Donfried európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes, hogy a két ország határán kialakult katonai feszültségről tárgyaljon - jelentette be szombaton az amerikai külügyminisztérium.

Karen Donfried hétfőtől szerdáig tartózkodik Kijevben és Moszkvában, hogy magas rangú kormányzati vezetőkkel találkozzon, és "ismételten hangsúlyozza az Egyesült Államok elkötelezettségét Ukrajna függetlensége és területi épsége iránt" - közölte a tárca.

Az államtitkár-helyettes hangsúlyozni fogja a Donyec-medencei konfliktus diplomáciai úton történő megoldásának a lehetőségét a minszki megállapodás megvalósításával - áll a tárca közleménylében.

A 2015-ben Minszkben aláírt megállapodás célja az egy évvel korábban az oroszbarát szakadárok és a kijevi kormányerők között kitört háború befejezése volt, de valójában soha sem tartották be.

Az Egyesült Államok, a NATO, az európai országok és Ukrajna néhány hete azzal vádolja Oroszországot, hogy csapatokat vonultat fel az ukrajnai határa mentén a szomszédos ország esetleges lerohanása céljából, amit a Kreml tagad.

Joe Biden amerikai elnök kedden tárgyalt orosz kollégájával, Vlagyimir Putyin elnökkel, és korábban nem látott szankciókkal fenyegette meg Moszkvát, ha agressziót hajtana végre Kijev ellen.

A szélsőséges feszültségek ellenére a két vezető megállapodott, hogy küldöttségeket meneszt a térségbe annak megállapítására, hogy lehetséges-e a helyzet diplomáciai enyhítése. Karen Donfried látogatása lesz ennek a diplomáciai folyamatnak az első állomása.

Washington álláspontja szerint a minszki megállapodás megvalósítása a megoldás, és Donfried felajánlja hazája közvetítését. Ez a külügyi közlemény szerint a "normandiai formátum" - Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország - támogatását is jelenti. A szerződés aláírásánál a "normandiai négyek" vett rész, az Egyesült Államok nem.

Karen Donfried szerdán és csütörtökön Brüsszelbe is ellátogat, hogy az európai szövetségesekkel és a NATO-val tárgyaljon.