Folytatódott a trend, a Magyar Nemzeti Bank ismét megemelte az alapkamatot

Folytatódott a trend, a Magyar Nemzeti Bank ismét megemelte az alapkamatot

Előző, novemberi kamatdöntő ülésén a monetáris tanács ugyancsak 30 bázisponttal emelte, 2,1 százalékra az alapkamatot és bejelentette, hogy ismét elválasztja az egyhetes betét kamatát az alapkamattól - számolt be az MTI.

Azóta kétszer 40, majd kétszer 20 bázisponttal összesen 120 bázisponttal emelte az alapkamat fölé az egyhetes kamatot, amely így 3,3 százalékos volt a múlt héten.

Elemzők kedden 30-50 bázispontos kamatemelésre számítottak, megjegyezve, hogy ez nem jelent tényleges szigorítást, hiszen az egyhetes kamat lett az irányadó ráta, ugyanakkor üzenet a piacnak, hogy az MNB továbbra is kész lépni az infláció leszorítása érdekében.

A testület júniusban jelentette be és kezdte meg kamatemelési ciklusát, amely addig tart, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba. Az alapkamat a mostani emelési ciklus megkezdéséig tavaly július óta állt 0,60 százalékon.

Portfolio megjegyzi, november óta az egyhetes betéti kamat az irányadó eszköze az MNB-nek, ezért jóval fontosabb, hogy az elmúlt hetekben ezen az eszközén 120 bázispontot emelt a jegybank. A mostani alapkamat-emelés mindössze annyiból érdekes, hogy jelzi a piacnak: a jegybank az egyhetes betét esetében is további emelésekre készül. A kétféle kamat elvileg bármikor, bármilyen mértékben eltérhet egymástól, hiszen az alapkamat egy kiüresedett, jelentőségét veszített konstrukció, de a jegybank már jelezte, hogy előbb-utóbb normalizálja az eszköztárát és ismét egybeolvadhat két kamat. Ezt a szándékot szimbolizálja, hogy nem hagyja őket nagyon eltávolodni egymástól