A Völner-ügy sem tudta megrengetni a Fidesz támogatottságát

A Völner-ügy sem tudta megrengetni a Fidesz támogatottságát

Az IDEA Intézet 2021. november 29. és december 13. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményei szerint az év utolsó időszaka nem változtatta meg drasztikusan a választói preferenciákat. Az előválasztás utáni időszakban az egységes ellenzék kissé elcsendesedett, így érdemben nem javultak a pozíciói. Fideszes áttörésről azonban nem beszélhetünk.

A teljes, választókorú népességen belül a hat együttműködő ellenzéki párt közös listája a Fidesz−KDNP-vel azonos támogatottsággal rendelkezik. Az ellenzék és a kormánypárt is egyaránt 38-38 százalékon áll. Az elmúlt hónaphoz képest a Fidesz esetében semmilyen mozgás nem történt, míg az ellenzék esetében 1 százalékponttal csökkent a támogatottság.

Kiemelik, hogy hatalmas szerepe van a politikai vezetőknek. Ezért egy további listás támogatottságra vonatkozó kérdésben nem egyszerűen a közös ellenzék és a kormánypárt listáját versenyeztettük egymással, hanem megneveztük a két nagy politikai tömb listavezetőjét Márki-Zay Pétert és Orbán Viktort. Ebben a konstellációban, a teljes népességen belül a Márki Zay vezette ellenzéki közös lista vezet 1 százalékponttal úgy, hogy csökken az ismeretlen preferenciájúak aránya, míg a biztos szavazó pártot választóknál az Orbán vezette kormánypárti listának lesz 2 százalékpontos előnye.

A Fidesz–KDNP választottsága az előző hónaphoz képest 1 százalékponttal nőtt, így jelenleg 35 százalékos, míg a
Jobbik és az MSZP támogatottsága is 1-1 százalékponttal csökkent (8%, illetve 3%), a többi párté viszont változatlan. A parlamenten kívüli Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom egyaránt 3-3 százalékot kapna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson.