Erdoğanéknál is csúcson az infláció

Erdoğanéknál is csúcson az infláció

Törökországban 19 éve a legmagasabb volt a fogyasztói áremelkedés decemberben hivatalos számítások alapján, de független szakértők szerint a helyzet még ennél is rosszabb. Hétfőn a török statisztikai hivatal az közölte, hogy decemberben 36,08 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves összevetésben a novemberi 21,31 százalék után, havi szinten 13,58 százalék volt az infláció a novemberi 3,51 százalékot követően.

Akadémikusok és volt kormányzati tisztviselők által létrehozott független inflációkutató csoport szerint a hivatalosnál nagyobb volt a decemberi infláció, éves szinten 83 százalék, havi összevetésben pedig 19,35 százalék.

A statisztikai hivatal kimutatása szerint decemberben 43,8 százalékkal nőttek az élelmiszerárak éves viszonylatban.

Ugyancsak hétfőn ismertette a statisztikai hivatal, hogy decemberben a termelői árindex 79,89 százalék volt decemberben éves szinten a novemberi 54,62 százalék után, havi összevetésben pedig 19,08 százalékos emelkedést regisztráltak a novemberi 9,99 százalékot követően.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Miközben Törökországban emelkedik az infláció, a nemzeti valuta, a líra egyre kevesebbet ér, miután Recep Tayyip Erdoğan török elnök nyomására a jegybank folyamatosan csökkenti az alapkamatot. A jegybank szeptember óta négy alkalommal, összesen 5 százalékponttal csökkentette irányadó kamatát a jelenleg érvényes 14 százalékra. 

A gyengébb líra megdrágítja az importot, az üzemanyagoktól az élelmiszerekig bezárólag, aminek a hatására a mintegy 84 millió lakosú országban egyre többeknek okoz gondot az élelmiszerek és más egyéb alapvető termék megvásárlása.

A líra elértéktelenedése miatt többen a biztonságosabbnak tartott külföldi devizába vagy aranyba fektetik megtakarításaikat. A líra csaknem 44 százalékkal gyengült a dollárral szemben tavaly.

(MTI)