Megfékezték a tüzet, de az alsóházi ülésterem teljesen megsemmisült Dél-Afrikában

Megfékezték a tüzet, de az alsóházi ülésterem teljesen megsemmisült Dél-Afrikában

Sikeresen megállították a fokvárosi parlamentben pusztító tüzet, ám az alsóházi ülésterem a lángok martalékává lett: az épületrész ugyanis teljesen megsemmisült a vasárnap hajnaltájt kiütött tűz miatt.

A helyi hatóságok által kedden közöltekre hivatkozva az MTI azt írja, sikerült megfékezni kedden a dél-afrikai parlament épületében pusztító tüzet, amelynek következtében az alsóházi ülésterem teljesen megsemmisült.

A vasárnap keletkezett tűz miatt egy 49 éves férfit őrizetbe vettek gyújtogatás és más bűncselekmények gyanújával. A gyanúsítottnak hét nap múlva kell megjelennie a bíróság előtt, hogy határozzanak arról, óvadék ellenében szabadlábra helyezik-e. A férfi ügyvédje azt mondta, védencéből "bűnbakot" csinálnak, és ártatlannak fogja vallani magát.

A parlament új szárnyában működő alsóház épületrésze teljesen romba dőlt 

- erősítette meg Ian Schnetler, a fokvárosi tűzoltóság vezetője.

A városvezetés azt közölte: a tüzet sikerült elfojtani, a tűzoltók most szobáról szobára vizsgálják át az épületkomplexumot, hogy felderítsék és eloltsák a még megmaradt kisebb tűzfészkeket. Ez hosszú folyamat, mert egyes helyiségekben ehhez szét kell bontani a belső faborítást is.

Lángol a parlament a Dél-afrikai Köztársaságban

Óriási tűz ütött ki Fokvárosban, a dél-afrikai parlament épületében vasárnap hajnalban - számolt be a brit Guardian nyomán a 24.hu. A tűzoltók vasárnap reggel vonultak ki az épülethez, amelynek tetején messziről is jól látható lángok és füstoszlopok csaptak fel, amint azt az alábbi Twitteren megosztott képsorok is szemléltetik.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a tűz először vasárnap lángolt fel, hétfő délelőtt ugyan rövid időre meg tudták fékezni, de az erős szél miatt délutánra a lángok ismét felcsaptak az épület tetején, és további súlyos károkat okoztak. Nagyjából éjfél utánra tudták a tüzet teljesen eloltani. Az 1884-ben épült, a felsőháznak helyt adó régi épületszárny teteje is részben leszakadt, több iroda megrongálódott.

A tűz keletkezésének okát még nem tudni pontosan. Nem kizárt, hogy a három részből álló épületkomplexum műszaki hibái is közrejátszottak abban, hogy a lángok ilyen hatalmas pusztítást okoztak.

A Dél-afrikai Köztársaság parlamentje Fokvárosban működik, míg a kormány székhelye az onnan 1400 kilométerre fekvő Pretoriában van.